Gelecekten geleceğe uzanan köprü: Fecri Cihan Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği

Gelecekten geleceğe uzanan köprü: Fecri Cihan Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği

Gurabahane-i Laklakan’da gerçekleşen Fecri Cihan Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği Gençlik

Kolunun sanat sergisinde konuşan Dernek Başkanı Ahsen Tozman, “Gurabahane-i Laklakan bizim gençlik kolumuz. Burada liseli ve üniversiteli genç kızlarımız hat, ebru, resim gibi geleneksel sanatları öğreniyorlar. Bu yılki sergimizde filografi ve ipek koza işinden çiçekler yer aldı. Ama seneye talep olursa rölyef ve ebruyu da ilave edeceğiz” dedi.

Derneğin faaliyetlerinden söz eden Dernek Başkanı Tozman, “Derneğimiz hanımlara, kızlara sanatsal kültürel dersleri yapan bir dernek. Kültür, sanat, dil faaliyetleri yapıyoruz. Sanat dersleri yaptığımız içinde sonunda bir sergi hazırlıyoruz. Bunların dışında arada bir hamilelik ve doğumla ilgili alanında uzman psikolog arkadaşımız ders veriyor.” diye konuştu.

Eğitimlerin yanısıra seminerler verdiklerini de söyleyen Dernek Başkanı Tozman “Bizim farklı seminerlerimiz de oluyor. Tefsir, Mevlana’nın Mesnevisi, diksiyon gibi. İlerleyen günlerde; Endülüs Emevili bir alimin kaleme aldığı peygamberimizi anlatan şifa-i şerif kitabından bir seminer düzenleyeceğiz.”

Sanatla ilgi düşüncelerini aktaran Dernek Başkanı Tozman şunları söyledi, “İslam’ın sanatla ilgili hep insanların aklında bir soru işareti var. İslam sanata düşman değil. Allahın insanlara vermiş olduğu bir estetik duygusu vermiş olduğu bir güzellik var. Sanat, insana Allah tarafından verilmiş güzellik duygusunun dışa yansımasıdır. Bizde Allah’tan gelen bir parça var. Onun adı: ruh. O güzeldir o güzelliği sever. Dışa yansıyan bu güzelliğin başkalarıyla da paylaşılması gerekiyor. Türk İslam sanatlarında insanın ne olduğunu da hatırlatıyor.”

Gelecek nesillere sanatın aktarması manasında hanımlara büyük iş düşüğü vurgusu yapan Tozman şunları dile getirdi “Şimdiki çocukların etrafında uyarıcı o kadar çok ki; burada sanatla uğraşarak rahatlıyorlar. Onları burada tutmak ekstra bir şey yapmıyoruz. Samimi ve aile sıcaklığıyla karşıladığımız için genç kızlarımızı tutabiliyoruz. Hocalarımız kardeşimiz gibi sahip çıkıyorlar. Sadece sanat değil; hayatla ilgili her türlü dert ve problemlerinde yardımcı olmaya çalıyoruz. Okullar çok kalabalık bu yüzden ders anlatıp giden hocaların yerine öğrenciyi kucaklayıp, güzel ürünlerde ortaya çıkaran bir yer görünce bırakamıyorlar.”

Yaz okulu açtıklarını ifade eden Tozman yaz okulunun oldukça verimli olacağının vurgusu yaparak şunları söyledi “Yaz okulunda oldukça önemsediğimiz zarafet dersleri vereceğiz. Vücutlarını tanımaları için, İnsan Denen Muamma dersimiz var. Kuran-ı kerim ve Manası dersimiz olacak; çocuk namaz sürelerini biliyor ama manasını bilmiyor. Pusulamız; Kainatın Efendisi dersimiz var; tarihsel bilgiden çok peygamberimizin ahlakını öğreteceğiz. Sosyal aktivitelerimiz olacak. Sanat, el işi, videolarla birlikte farkındalık derslerimiz olacak”