90 Yaşındaki Siyahi Astronot Uzaya Gidecek

90 Yaşındaki Siyahi Astronot Uzaya Gidecek
Uzay şirketi Blue Origin, 90 yaşındaki Ed Dwight'ı New Shepard'ın sonraki görevinde uzaya göndereceğini duyurdu. ABD'nin ilk siyah astronot adayı olan Dwight, 63 yıl sonra hedefine ulaşacak.

Yeniden kullanılabilir roket-kapsül sistemi olan New Shepard fırlatma aracı, yörünge altı uzay uçuşları yapıyor. Ağustos 2022'den bu yana ilk insanlı uçuşunu yapacak olan aracın 6 kişilik mürettebatı dün resmi olarak açıklandı.

Blue Origin, yaptığı açıklamada, "Eski ABD Hava Kuvvetleri Yüzbaşı Ed Dwight, 1961'de ABD Başkanı John F. Kennedy tarafından ülkenin ilk siyahi astronot adayı olarak seçildi, ancak hiçbir zaman uzaya uçma fırsatı bulamadı" dedi.

1963 yılında Havacılık ve Uzay Araştırma Pilot Okulu programını başarıyla tamamlayan Ed, ABD Hava Kuvvetleri tarafından NASA Astronot Birlikleri'ne önerilmesine rağmen seçilenler arasında yer alamadı.

1933 doğumlu Ed Dwight, 1961 yılında katıldığı test pilot programı sırasında Chuck Yeager'in kendisine "beyazların ne kadar üstün olduğunu ve onun orada olmaması gerektiğini" söylediğini anlattı.

Guion Bluford, Challenger Uzay Mekiği'nin 1983'teki STS-8 görevinde yer alarak uzaya giden ilk siyahi Amerikalı astronot oldu.

Mürettebat Üyeleri Belli Oldu

Blue Origin'in fırlatma aracının NS-25 adlı görevinde yer alacak diğer 5 mürettebat üyesi de belli oldu. Risk sermayedarı Mason Angel, Fransa merkezli bira fabrikası Brasserie Mont Blanc'ın kurucusu Sylvain Chiron, emekli muhasebeci Carol Schaller ve havacı Gopi Thotakura yazılım mühendisi ve girişimci Kenneth L. Hess.

Jeff Bezos'un şirketi, 11 dakikalık uzay deneyimi için katılımcıların ne kadar ödediğini açıklamadı ancak 2021'de ilk koltuk 28 milyon dolara satılmıştı. Ed Dwight'ın gezisinin sponsorluğunu ise sivil toplum kuruluşu Space For Humanity ve Jaison ve Jamie Robinson Vakfı üstleniyor. Uçuşun tarihi henüz açıklanmadı.

Araştırma uçuşları ve turistik geziler düzenleyen New Shepard, Eylül 2022'deki mürettebatsız uçuşunda bir olay yaşamıştı. Roketin üst kısmındaki kapsül, fırlatmadan birkaç dakika sonra roket kısmında yaşanan sorun sebebi ile roketten ayrılarak ABD'ye iniş yapmıştı, ancak roket kısmı infilak etmişti.

Aralık 2023 tarihinde yörünge altı aracı, düzenlediği mürettebatsız görevi başarıyla tamamlayarak uçuşlara geri dönmüştü.