O genelge ahşap sektörünü vurdu

O genelge ahşap sektörünü vurdu
Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman işletmelerindeki ihalelere katılan firmalardan aldığı teminat mektuplarının süresi geldiğinde kredi kartı ile ödenmesini yayınladığı bir genelgeyle 25 Ocak 2015 tarihinde durdurdu. Karara tepki gösteren sektör temsilcileri, OGM’den yayınladığı genelgeyi iptal etmesini istedi. Açıklamalarda yeni uygulamanın sektörde yol açacağı sıkıntılara dikkat çekildi.

Ahşap ambalaj ve ahşap palet sektöründeki işletmeleri çatısı altında toplayan Tüm Ahşap Palet Üreticileri Sanayici ve İşadamları Derneği (TAPSİAD) ve Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği’nden (TEPAL) yapılan açıklamalarda, sektörün hammaddesi olan ağaçların orman işletmelerinden ihaleyle temin edildiği vurgulandı.

TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu ve TEPAL Başkan Vekili Necat Altınok, geçmişte orman işletmelerinden aldıkları hammaddelerin ödeme şeklinin nakit veya nakit artı teminat mektubu şeklinde olduğunu hatırlattılar. Nakit artı teminat mektubuyla yapılan ödemelerde kullanılan teminat mektuplarının süresi geldiğinde de kredi kartıyla ödeyebildiklerini belirten Balcıoğlu ve Altınok, “Orman işletmelerine OGM tarafından gönderilen bir genelgeyle, 25 Ocak 2015 tarihinden itibaren kredi kartıyla teminat mektuplarının ödenmesine imkân tanıyan uygulama kaldırıldı. Artık teminat mektuplarımızın süresi geldiğinde yalnızca nakit olarak ödeyebiliyoruz” dediler.

OGM’nin aldığı bu kararın sektörde kısa ve orta vadeli finans sıkıntısına yol açacağını vurgulayan Akın Balcıoğlu ve Necat Altınok, sektörü temsil eden kuruluşlar olarak, OGM’nin kredi kartı ile ödeme uygulamasını yeniden başlatmasını istedi. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için reel sektörün desteklenmesi gerektiğini söyleyen Akın Balcıoğlu ve Necat Altınok, Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere ekonomiyle ilgili bakanların sık sık reel sektörü destekleyeceklerini beyan ettiklerini hatırlattı. Balcıoğlu ve Altınok, “Sayın Başbakanımız ve ekonomiyle ilgili kurumların başındaki isimlerden üretimin devamlılığını sağlayacak para ve faiz politikalarının üreten lehine düzenleneceği yönünde açıklamaları sık sık duyuyoruz. Bu yüzden OGM’nin genelgesini üzüntüyle karşılıyoruz” dediler.

Bu meselenin çözümü için OGM Orman İşletme Pazarlama Daire Başkanlığı’na dilekçe ile başvurduklarını belirten Balcıoğlu ve Altınok, özellikle kış aylarında sektörlerinde yaşanan tahsilat sıkıntısına da dikkat çekti.