Bilim Adamları Kâbus Görmeyi Engellemenin Yolunu Buldu

Bilim Adamları Kâbus Görmeyi Engellemenin Yolunu Buldu
Yeni bir araştırma, düzenli egzersiz yapmanın kâbus görme olasılığını azaltabileceğini ortaya koydu.

Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar, insanların günlük en az 60 dakika fiziksel aktivite yaptıklarında gece boyunca daha iyi uyuduklarını tespit etti.

Egzersizin, rüyaların gerçekleştiği REM uykusu süresini azalttığı belirlendi. Bu durum, bazı bilim insanları tarafından, kabusların genellikle insanların REM uykusunda gördüğü düşünüldüğünde önemli bir bulgu olarak kabul ediliyor.

Egzersizin kabus görme üstündeki etkilerini incelemek için çalışmaya katılımcıların yaptıkları fiziksel aktiviteler çeşitlilik gösteriyordu, bu aktiviteler koşma ve bisiklete binme gibi yoğun egzersizlerden, yürüme veya ev işleri yapma gibi düşük yoğunluklu egzersizlere kadar uzanıyordu. Araştırmacılar, kalp atışlarını artıran her türlü aktivitenin günlük egzersiz hedeflerine dahil edildiğini belirtti.

6 Ay Boyunca İncelendi

Bilim insanları, uyku kalitesi ve egzersiz süresiyle ilgili ayrıntıları yakalamak amacıyla 82 katılımcıdan altı ay boyunca akıllı saat takmalarını istedi.

Katılımcıların kalp atış hızı ve vücut hareketleriyle ilgili verileri kullanarak, araştırmacılar katılımcıların her gece uykunun farklı aşamalarından ne zaman geçtiklerini ve her gün ne kadar egzersiz yaptıklarını belirlediler.

kabus-gorme2.jpg

Kalp her atış hızı ve beyin dalgalarındaki fizyolojik değişikliklerle karakterize edilir. Bu değişiklikler; hafif uyku, derin uyku ve REM (Rapid Eye Movement) uyku gibi farklı aşamaları tanımlar. Farklı uyku aşamalarına ne zaman girdiklerini belirlemek için araştırmacılar katılımcıların kalp atış hızını takip ettiler.

Araştırmacılar, katılımcıların egzersiz yaptıkları günlerde REM uykusunda daha az zaman geçirdiklerini ancak REM öncesi derin uyku aşamalarında daha fazla zaman geçirdiklerini buldu.

Scientific Reports dergisinde bu çalışma yayınlandı.