Son sözü yargı söyledi! enBursa'ya yıkım kararı çıktı

Son sözü yargı söyledi! enBursa'ya yıkım kararı çıktı

Bursa kamuoyunu bir süredir meşgul eden süreç, Nilüfer Belediyesi’ne ait Atapark’ta, enBursa internet haber sitesinin ofis olarak kullandığı prefabrik yapının kaçak olduğu yönünde Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan şikâyetler ile başladı. 

Şikâyetleri değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediyesi inceleme sonrasında, söz konusu yapının şantiye sahası ve satış ofisi olarak yapıldığı, ruhsatsız olduğu ve asıl kiralama amacının dışında ticari faaliyet yürütüldüğü tespit edildi. 

Kamu alanında hukuksuz olarak faaliyet yürütülen ofis hakkında Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından,  yıkım kararı verildi ve karar 3 Eylül 2020 tarihinde enBursa ofisine giden Büyükşehir ekipleri tarafından tutanakla bildirildi. Prefabrik binanın yıkımı öncesi tahliye için 10 gün süre verilen enBursa binayı terk etmek yerine Nilüfer Belediyesi ile aralarında yaptıkları sözleşmeyi delil göstererek yargı yoluna gitti. 


Yapılan başvuruyu değerlendiren mahkeme, yıkımın telafisi güç sonuçlar doğurabileceği göz önünde bulundurarak, Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili savunma ve belgelerin alınması için normal prosedürü uygulayarak, yıkım kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Bursa 3. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi'nin savunması ve ilgili belgelerin incelenmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi'ni haklı buldu ve yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Böylelikle kamuya ait olan amacı dışında kullanılan binanın yıkımının önü de açılmış oldu.

YETKİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE


Büyükşehir Belediyesi'nin mahkemeye sunduğu savunma ve deliller, enBursa'nın Nilüfer Belediyesi ile yaptığı sözleşmenin de geçersiz olduğunu gözler önüne serdi.
Büyükşehir Belediyesi mahkemeye verdiği savunmada, Bursa genelinde 10 bin metrekarenin üzerindeki parklarda yetki ve sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu, dolayısıyla Nilüfer Belediyesi'nin park alanındaki prefabrik yapı ile ilgili sözleşme yapma yetkisinin bulunmadığını bildirdi.


Şantiye binası olarak kullanılmayan söz konusu binanın 775 Sayılı Kanun hükümlerine göre yıkılmasının zorunlu olduğunu mahkemeye bildiren Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi ile söz konusu firma arasında yapılan kira sözleşmesinin, yapının kamusal alanda olması nedeniyle hukuken bir geçerliliği olmadığını öne sürdü.
Büyükşehir Belediyesi'nin savunmasını haklı bulan mahkeme, yürütmeyi durdurma isteminin reddine oybirliğiyle karar verdi.