Suni Kalple Hayata Tutundu

Suni Kalple Hayata Tutundu

Bursa’da üç kez kalp krizi geçiren bir hastaya suni kalp takıldı.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye’deki 12 kalp nakil merkezinden biri olarak hizmete başlamasından kısa bir süre sonra yaptığı nakil ile adından söz ettirdi. Kalp Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. David Saba’nın yaptığı ameliyat ile 61 yaşındaki Hicabi Özen tekrar hayata tutundu. Yaklaşık 5 saat süren ameliyatla suni kalp takılan Özen, sağlıklı günlerindeki gibi tekrar spor yapmak için gün sayıyor. Eşinin bir an olsun başından ayrılmadığı Özen, yaşadığı kalp rahatsızlığı sebebiyle sık sık hastaneye gelmek zorunda kaldığını belirterek, “Nefes almakta zorluk çekiyordum. Bir gün rahatsız olmasam ikinci günü kesin rahatsızlanıyordum. Herkesten Allah razı olsun. Ameliyat olduğumu hiç anlamadım. Yattım kalktım, ameliyat olmuşum. Artık sağlığıma daha dikkat edeceğim. Eskiden kendime hiç dikkat etmezdim. Şimdi yavaş yavaş yürüyüşlere başladık” diye konuştu.
Kalp nakli bekleyen Hicabi Özen’e durumunun ağırlaşması üzerine vakit kaybetmeden müdahale etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Saba, “Taktığımız suni kalp sayesinde uzun süre kalp nakli için sıra bekleyebilecek. Bu esnada hiçbir şekilde eski hayatında bir değişiklilik olmayacak. Sporunu yapacak. İstediği yemeği yiyebilecek. Ama sadece düzenli olarak kullanması gereken ilaçlar var. Bu da sadece suni kalbin daha düzenli olarak çalışması için” dedi.
Yapay kalp ameliyatının Bursa’da ilk kez yapıldığını ifade eden Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, “Bu, son dönemde kalp yetmezliği olan hastalar için büyük bir şanstır. Nakil öncesi bir işlem olarak da değerlendirilebilir. Ben bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.