Türk bankalarına ağır darbe!

Türk bankalarına ağır darbe!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 11 banka hakkında Mart ayında başlattığı gözden geçirmeyi tamamlayarak, bankacılık sektöründe zorlaşan koşullar nedeniyle bazılarının kredi notlarını (BFSR) indirdi.

Bankaları ülkelere kıyasla farklı bir yöntemle değerlendiren Moody's, bankalarn kredi notlarını oluştururken hem bankanın mali güç notuna (BFRS) hem de destekleyici faktör olarak tanımladığı mevduat ve borçlanma notlarına bakıyor.

Türk bankalarını olası bir not indirimi için Mart ayında gözden geçirmeye alan Moody's tarafından dün yayımlanan raporda, bankaların gelecek 12-18 aylık dönemde, "ekonomik büyümede yavaşlama, artan fonlama maliyetleri ve bankaları etkileyen belirsizlik ortamı" nedeniyle giderek sıkılaşacak koşullar altında faaliyet gösterecekleri belirtildi.

Bu nedenlerle bankaların aktif kalitesi ve kârlılıklarının zayıflayacağını ve likiditenin sıkılaşacağına dikkat çeken Moody's, bankacılık sektöründe büyümenin giderek daha fazla piyasadan sağlanacak fonlamaya bağlı olacağını belirterek, "Bu durum da bankaların yatırımcı güveni ve toptan pazar dinamiklerine olan hassasiyetini artıracaktır" denildi.

UZUN VADELİ MEVDUAT NOTLARINI DA DÜŞÜRDÜ



Moody's Nisan ayında Türkiye'nin kredi notunu Baa3 olarak teyit etmiş, ancak kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmişti.

Moody's ayrıca bankalara sistemik devlet desteğinin daha maliyetli hale gelmesini gerekçe göstererek bazı bankaların uzun vadeli mevduat notlarını ve borçlanma notlarını da düşürdü.

Bankaların yükümlülüklerinin gayrı safi yurtiçi hasıladan (GSYH) hızlı artmaya devam etmesi nedeniyle devletin bankalara sağlayacağı desteğin giderek daha maliyetli olacağı belirtilen raporda, "Bu durum da (destek gereken hallerde) uygulanacak politikaların öngörülebilirliğini azaltmaktadır" denildi.

Kuruluşun BFRS veya uzun vadeli mevduat ve borçlanma notunda değişiklik yaptığı bankalar şunlar oldu: Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası.