Türk markası Dünya markası olabilir mi?

Türk markası Dünya markası olabilir mi?

Kültürpark BUSİAD Evi'nde gerçekleştirilen “Vizyon Söyleşileri” etkinliğine, Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Dinler ve İtibar Atölyesi Başkanı İletişim Danışmanı Ertan Acar konuşmacı olarak katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Serdar Ömeroğulları yaptı. Ömeroğulları, “Bursa gelişmekte olan bir şehir, fakat iş dünyası markalaşma konusunda sorunlar yaşıyor. İş adamların vizyonlarının geliştirilmesine katkı sağlamak için bu etkinliği düzenledik ve devamı gelecek” dedi.

TÜRKİYE'DE MARKALAŞMA

Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye ve dünyada marka patent uygulamalarında gelinen durumu değerlendirdi. Türk firmalarının marka tespitinde eksiklikleri olduğunu, iyi bir marka için çok detaylı araştırma yapılması gerektiğine dikkat çeken Yamankaradeniz, “bir marka oluştururken onun farklı dillerdeki anlamını da bakmak lazım.” dedi. Dünya için ürünün nasıl satılması konusunun iyi düşünülmesi gerektiğini kaydeden Yamankaradeniz, markalaşmak için teknolojinin de üretilmesine dikkat çekti.



“Teknoloji üretmek kültür meselesidir” ifadelerini kullanan Yamankaradeniz, teknoloji için, marka olmak için, teknoloji üretmek, farklı bakış açısı, araştırma ve eğitimin şart olmasını gerektiğini vurguladı. Türk firmalarının “acımasız rekabet” ortamına girmediğini kaydeden Yamankaradeniz, 30 sene önce Türkiye'de patent sayısın bin olduğunu, bugün bu sayının 15 bine çıktığını ancak bu rakamların yeterli olmadığını vurguladı. Japonya'da bu rakamanın 400 bin olduğunu vurgulayan Yamankaradeniz, Türkiye'de de yenilik ve inavosyan yapılması gerektiğini vurguladı.

FİRMALARDA SOSYAL SORUMLULUK

Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Dinler ise, kurumlar değişime ayak uyduramadıklarında varlıklarını sürdürmeleri konusunda yapmaları gerekenleri sıraladı. Dinler, geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe olan değişikliklerin önemine dikkat çekti. Kurumların değişime ayak uyduramama lüksüne sahip olmadığını vurgulayan Dinler, 2000li yıllarda yeni bir değişim döneminin başladığını kaydetti. Bu değişim sürecine deen çok gençlerin ayak uydurduğunu belirten Dinler, değişim konusunda gençleri anlamanın önemine dikkat çekti. Günümüzde hastalıktan, ekonomiye, sanayiden, teknolojiye kadar herşeyin değiştiğini vurguladı. “Değişimi yönetmek için vizyon, vizyon içinde geleceği görmek gerek” ifadelerini kullanan Dinler, “bizim artık elektronik konusunu bilen insanlara ihtiyacımız var” dedi.



“İTİBAR” NASIL ELDE EDİLİR?

İtibar Atölyesi Başkanı İletişim Danışmanı Ertan Acar, son yılların en önemli gündem maddelerinden biri olan itibar yönetiminin püf noktalarını dinleyicilerle paylaştı. Acar, 1990'dan sonra kaliteli üretimle birlikte markalaşmanın da başladığını, 2000li yıllarda da itibarlı olma döneminin başladığını kaydetti.



Amerika'da ikiz kulelere yaşanan saldırılardan sonra, Dünyada itibarlı olan markaların ayakta kalabildiğini kaydeden Acar, itibarın kriz döneminde kendi hedef kitlelerinden tölerans sağladığına dikkat çekti. Öyküleri bilinen marka oluşturmanın çok önemli olduğunu söyleyen Acar, Türk markalarının dünya çapında bilinmediğini, bu sorunun da teknoloji üreterek aşılabileceğini belirtti.  



Özge COMBA ALKIŞ