Yozgat'ta Son Bir Haftada 255 Yeni Kene Vakası Bildirildi

Yozgat'ta Son Bir Haftada 255 Yeni Kene Vakası Bildirildi
Tokat'ta son bir haftada 255 kişi, vücutlarına kene yapışması sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Özellikle Saraykent ilçesinde vakaların en yoğun olduğu belirtiliyor.

Yozgat, kene vakalarında kayda değer bir artış yaşarken son bir hafta içinde 255 kişi, vücutlarına kenelerin yapışması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Özellikle Saraykent ilçesi, vakaların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

Yozgat'ta mevsimsel geçişlerin etkisiyle kene vakalarının artması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanma riskini de yükseltiyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Yozgat Şehir Hastanesi'nde tedavi gören 3 kişi, kene ısırığı sonucu KKKA hastalığına yakalandı. Tedavi sürecindeki hastaların durumu yakından takip ediliyor.

Uzmanlar Uyarıyor

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Dilek Yılmaz, vatandaşları kene ısırıklarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak, önemli tavsiyelerde bulundu. Açık renkli ve kapalı kıyafetler giymenin, pantolon paçalarını çorapların içine sokmanın ve kırsal alanlardan dönüldükten sonra vücudun kontrol edilmesinin önemine dikkat çekti.

Yılmaz, kene ısırığı durumunda vatandaşlara, keneyi kendilerinin çıkarmalarını önerdi. Ancak bu işlemi eldiven, bez veya poşet kullanarak yapmaları gerektiğini belirtti.

Ayrıca kene ısırığı sonrası 10 gün boyunca vücutlarını gözlemlemeleri ve olası belirtiler göstermeleri durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını tavsiye etti. Yılmaz'ın açıklaması şöyle:

"Eğer hastaya kırsalda kene temas ettiyse kendileri sağlık ocağına başvurmadan önce güvenli bir şekilde keneyi kendileri çıkarsınlar. Tabi ki bunu çıplak elle yapmayıp eldiven, bez veya poşet ile kenenin kafa kısmına en yakın yerden tutup keneyi çıkarsınlar. Kene tuttuktan sonra kendilerini 10 gün boyunca gözlemlemeliler. Ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtilerin bir ya da birkaçı olursa o zaman hastaneye başvursunlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül bir hastalık ve bu nedenle vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını öneriyoruz"