5. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali 6-11 Ocak’ta

5. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali 6-11 Ocak’ta

Batman Belediyesi tarafından, 6-11 Ocak 2015 tarihleri arasından düzenlenecek olan 5. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali’nin tanıtım toplantısı düzenlendi.
Batman Yılmaz Güney sinema salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Belediye Eşbaşkanları Sabri Özdemir ile Gülistan Akel, Eşbaşkan Yardımcısı Semra Güneş’in yanı sıra çok sayıda basın mensupları katıldı. Toplantı öncesi festivali anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Özdemir, Batman Belediyesi olarak 5.’sini düzenledikleri Yılmaz Güney Kürt Kısa Filmi Festivali’ni sinemaseverlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Özdemir, bu yılki festivali Kürt kültürünün eşsiz taşıyıcıları olan, ama sırf inançları farklı diye sürekli kıyıma tabi tutulan, bu yaz 74. kez kıyıma tabi tutulan, Yezidilere adadıklarını belirtti. Özdemir, "5 yıl önce yola çıktığımızda demiştik ki coğrafyamızda yaşanan öyküler, hangi dilde yaşamışsa o dilde anlatılsın. Biliyoruz ki bir çok Kürt hikayesi bilinçli veya bilinçsizce kütçe dışında her dilde anlatılır olmuştur. Sanatın doğrudan veya dolaylı olarak asimilasyon aracı olması üzüntü verici olduğu kadar trajiktir" dedi.
FESTİVALE 78 BAŞVURU
Daha sonra konuşan Akel ise, bu yıl toplamda 78 eserin başvuru yaptığını söyledi. Akel, "Bir ay öncesinden yapılan duyuruların ardından bu yıl 5. düzenleyeceğimiz festivale 5 kısa film senaryosu ile toplamda 78 eserle başvuruların yapıldığını söyledi. Bingöl Elmas, Hüseyin Karakay, Seray Genç, Mehmet Aksoy ve Serkan Acar gibi isimlerin jüri üyeliğini yaptığı festivalde yapılacak elemelerin ardından ilk 3’e girenler belirlenecek" diye konuştu.
Festivalin kendileri açısından çok önemli olduğuna değinen Akel, festivalin tüm politikalara karşı bir cevap niteliğine dönüştürülmesini dilediklerini kaydetti. Akel, "Kürt dilinde eserlerle, sanatla bütün bu politikalara karşı bir cevap niteliği taşıyor. O açıdan festivali önemsiyoruz. Batman’da, ulusal ve uluslararası düzeyde Kürtlerin çok ciddi ilgisi olduğu, Kürt sinemaseverlerin sanatçıların önemli katkıları ile bir birikim oluştu. Festivale bu kadar eserle katılımın olmasını, gelecek süreç açısından ilimiz, kültürümüz ve Kürt halkının yaşamını aksettirecek sanat eserleri açısından da değerli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.