Adalet Bakanı Bozdağ Belediye Ve Baroyu Ziyaret Etti
Bir takım temaslarda bulunmak üzere Şırnak’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak Valiliği ve Şırnak Adalet Sarayı’nı ziyareti sonrası, Şırnak Belediyesi ve Şırnak Barosu’na ziyarette bulundu.
Bakan Bozdağ’ı belediye ziyaretinde, Şırnak Belediye Eşbaşkanları Serhat Kadırhan ve Özlem Onuk karşıladı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kadırhan, "Son dönemlerde gelişmeler var. Hasta tutuklulara ilişkin. Anadilde eğitim okullarının kapatılması ve çözüm süreciyle ilgili sorunları yüz yüze konuşacağımız için çok teşekkür ediyorum" dedi.
Kadırhan’dan sonra konuşan Bakan Bozdağ ise, Şırnak’ın son derece önemli bir şehir olduğunu söyledi. Bakan Bozdağ, "Sorunları yerinde görmek yerinde incelemek çözüm için bizi daha hızlı hareket etmeye sevk ediyor. Şırnak’a ilk defa geldim. Şırnak’ta aldığım talepleri ve bilgileri Ankara’da paylaşacağız ve takipçisi olacağız" diye konuştu.
Daha sonra Şırnak Barosu’na ziyarette bulunan Bakan Bozdağ’ı Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi ve baro avukatları karşıladı. Elçi burada yaptığı açıklamada, özellikle hasta tutuklular için çalışma başlatılmasını istedi. Elçi, "Temennimiz barış süreci sekteye uğramadan hepimizin temenni ettiği şekilde sonuca gitmesi ve çatışma ortamının da Türkiye’den tamamıyla ortadan kalkması yönündedir. Adalet Bakanlığı’nın çözüm sürecinde en önemli Bakanlık olduğuna inanıyorum. Çözüm süreci içinde özellikle yol temizlik dediğimiz belli fiili adımların atılması, yasal değişiklik yapılmasa da fiili durumlar yaratılarak bunun temizliğinin yapılabileceğine inanıyoruz" diye konuştu.
"82 ANAYASASI’NI DEĞİŞTİREREK DEMOKRATİKLEŞTİREMEYİZ"
Baro ziyaretinde konuşan Bakan Bozdağ, Uludere’de yeni bir adliye yapacakları müjdesini verdi. Yeni Anayasa’nın herkesin konusu olduğunu belirten Bakan Bozdağ, "82 Anayasası bugüne kadar defalarca değiştirildi. 17 defa değişiklik var ve 100 den fazla maddesi değişti ama biz bu Anayasayı demokratikleştiremedik. Her zaman söylüyorum 82 Anayasası’nı değiştire değiştire daha demokratik yapamayız. Değiştire değiştire insan haklarını önceleyen bir Anayasaya dönüştüremeyiz. Değiştire değiştire hukukun üstünlüğünün her maddesinde egemen olan bir Anayasaya dönüştüremeyiz. Değiştire değiştire milli iradenin milletin öncelendiği bir Anayasaya dönüştüremeyiz. 82 ruhu buna izin vermiyor. 82 ruhunu değiştirerek öldüremeyiz, onun için 82 ruhunu ve onun sirayeti ve bütün maddeleri bir kenara koyup yeni bir Anayasa yapmak zorundayız" diye konuştu.
"YENİ TÜRKİYE’NİN ÖN ŞARTI YENİ BİR ANAYASADIR"
Türkiye’de yeni Anayasa hayata geçirilmeden yeni Türkiye olmayı başaramayacaklarını kaydeden Bakan Bozdağ, "Yeni Türkiye’nin ön şartı yeni bir Anayasadır. İnşallah bu yeni Türkiye yeni Anayasayı yapmayı başaracaktır. Biz hükümet olarak da hükümeti oluşturan parti olarak da yeni Anayasaya inanıyoruz. Yapmamız gerektiğini biliyoruz ama bunu başaramadık, mecliste uzlaşma komisyonu kurduk bütün partilerle eşit olalım dedik. Sayımız 320 olmasına rağmen biz beraber yapalım üçer kişi olsun oy birliği ile karar çıksın biz bütün milletin bize verdiği gücü bir kenara koyarak yeni Anayasa için birlikte karar vermeye öne aldık ve öyle adım attık ama maalesef bunu başaramadık ama Türkiye yeni Anayasayı mutlaka başaracaktır. Bugünün siyasi partileri değişik gerekçelerle yeni Anayasa konusunda milletin iradesine ve talebine uygun adım atmamış olsalar bile önümüzdeki Türkiye yani gelecek parlamentonun ben bu konuda dünkü parlamentoya göre daha cesaretli olacağına milletin yeni Anayasa konusunda samimi olmayanlara güç verme noktasında oyunu bir kez daha gözden geçireceğini yürekten inanıyorum. İnşallah yeni Anayasa hayata geçer o noktada bizim gayret ve çabamız devam edecektir" şeklinde konuştu.
"HASTA TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERLE İLGİLİ BİR TAKIM ADIMLAR ATTIK"
Hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili bir takım adımlar attıklarını anlatan Bakan Bozdağ, "Önce bir yasal düzenleme çıkarttık eskiden yoktu, daha sonra bir düzenleme yaptık o da kafi gelmedi. Onun yerine biz adli tıp kurumuyla Sağlık Bakanlığını bir araya getirdik, onlar bu raporlanma sitemleri üzerinde birlikte çalışsınlar diye. Haziran’da çıkardığımız son düzenleme yürürlükte şu ana kadar rapor alıp da tahliye olmayan 6 kişi var. Bazı rakamlardan söz ediliyor bunların çoğu afaki rakamlar 6 kişi olduğunu ifade edeyim bu konu üzerine biz ayrıca duruyoruz. Aksayan yönler varsa bunları hep birlikte değerlendireceğiz. Bu konuda emin olmanızı isterim. Avukatlık yasa tasarısı taslağını barolarımıza görüşe gönderdik görüşlerden sonra bilim komisyonu son şeklini verecek ondan sonra bakanlar kuruluna daha sonra da parlamentoya sevk etmeyi düşünüyoruz. Son derece bu yasaya önem veriyoruz. Hükümet olarak inşallah takipçisi olacağız. Cizre‘ye bu dönemde ağır ceza mahkemesini kurduk. Bu Şırnak için son derece önemli hem iş yükünün adil dağılması bakımından önemli davaların hızla karara bağlanması bakımından son derece önemli olduğu için o da hayırlı olsun diliyorum" ifadelerini kullandı.