Ağustos’ta Eşi Özel Sektörde Çalişan Öğretmenlere Yer Değiştirmede 3 Yıl Şarti Geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği’nde eşi özel sektörde çalışan eğitim çalışanlarının 1 yılı doldurunca eş özründen müracaat edebildiklerini belirterek, "Bizim yönetmeliğimiz çıktığı zaman mecburen Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği’ne uyacağız. O zaman orada 3 yıl şartı mutlaka olacak. Ağustos ayında eşi özel sektörde çalışan arkadaşlarımızda 3 yıl şartı gelmiş olacak" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın basını bilgilendirme toplantıları kapsamında İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, insan kaynaklarıyla ilgili bilgiler verdi. Aydoğdu, “Toplam öğretmen ve okul yöneticisi çalışanlarımızla birlikte 929 bin 714 kişiye biz hizmet veriyoruz. 929 bin kişinin dağılımına baktığımız zaman eğitim öğretim sınıfında olan 851 bin 947 kişi var. Bunların içerisinde okul müdürü, müdür yardımcısı dahil. Burada genel idare hizmetleri var 38 bin 972 kişi, sağlık hizmetleri, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler” diye konuştu.
“851 BİN 947 ÖĞRETMENİMİZ VAR BİZİM TÜRKİYE GENELİNDE”
Bütün eğitim kademelerinde 73 bin 257 yöneticileri olduğunu kaydeden Aydoğdu, “Öğretmen sayımızsa 778 bin 690. Bizim müdür, müdür yardımcısı, başmüdür yardımcısı genel idare hizmetlerinde değil. Bunlar ikinci görev kapsamında çalıştıkları için onları da öğretmen sayıyoruz. Onlarla birlikte topladığınız zaman 851 bin 947 öğretmenimiz var bizim Türkiye genelinde” ifadelerini kullandı.
“Geçtiğimiz 12 yılda yapılan öğretmen atama sayısında artan nüfusa ve artan okullaşma oranına rağmen öğretmen başına düşen öğrenci sayımız azalmıştır” diyen Aydoğdu, “2002 yılında ilkokul ve ortaokulda öğretmen başına öğrenci sayısı 28 iken, 2014 yılında ilkokul, ortaokulda 19 ve 18’e düşmüştür. Ortaöğretimde 18’den 15’e düşmüştür” dedi.
“BİZİM BU 459 BİN 314 ÖĞRETMEN ATAMAMIZLA BİRLİKTE TÜRKİYE GENELİNDEKİ ÖĞRETMEN DOLULUK ORANIMIZ YÜZDE 86.35’E ULAŞMIŞTIR”
2003 ve 2014 yılları arasında 459 bin 314 bin öğretmenin Bakanlık kadrolarına dahil edildiğini ifade eden Aydoğdu, şöyle konuştu:
“Şuanda hiçbir ilimizde öğretmen doluluk oranımız yüzde 80’in altında değil. Bizim bu 459 bin 314 öğretmen atamamızla birlikte Türkiye genelindeki öğretmen doluluk oranımız yüzde 86.35’e ulaşmıştır. Yıllara göre öğretmen atamalarında son 3 yıla baktığımız zaman 2012, 2013, 2014. Burada baktığınız zaman ilk atamalar son 3 yılda 150 bin öğretmen ataması yapılmıştır. Bizim çok tartışılan, konuşulan konu, en çok ihtiyaç olan on alanımızı çıkardık. İngilizce, din kültür ve ahlak bilgisi, özel eğitim, rehberlik, ilköğretim matematik öğretmeni, sınıf öğretmenliği, Türkçe, okul öncesi öğretmenliği, beden eğitimi, fen bilimleri/fen ve teknoloji.”
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla en fazla ihtiyaç olan alanlarla ilgili her yıl YÖK’e yazı gönderildiğini bildiren Aydoğdu, “Bizim en az ihtiyacımız olan alan ise felsefe, teknoloji ve tasarım, metal teknolojisi, makine tek./makine ve kalıp, tarih, makine tek./makine ressamlığı, konaklama ve seyahat hizmetleri, motorlu araçlar teknolojisi, halıcılık kursu, metalurji teknolojisi. Fazla öğretmenleri il emrinde veya halk eğitim merkezlerinde ücretli ders vererek istihdam ediyoruz” şeklinde konuştu.
“BİZİM ÖĞRETMENLERİMİZİN YAKLAŞIK YÜZDE 70’İ 21 İLE 40 YAŞ ARASINDA”
61 yaş üzerindeki toplam öğretmen sayısının 5 bin 273 olduğunu belirten Aydoğdu, “Bizim öğretmenlerimizin yaklaşık olarak yüzde 70’i 21 ile 40 yaş arasında. Gittikçe emekli olan öğretmen sayımız azalıyor. 51 ile 60 yaş arasında 70 bin öğretmenimiz var. 41 ile 50 yaş arasında 198 bin öğretmenimiz var. 31 ile 40 yaş arasında 334 bin öğretmenimiz var. 21 ile 30 yaş arası 242 bin öğretmenimiz var. Buraya baktığımız zaman öğretmenlerimizin yaş ortalamasının gittikçe düştüğünü de görmekteyiz” değerlendirmesinde bulundu.
2014 yılında 5 kez ilk atama yaptıklarını ifade eden Aydoğdu, yer değiştirme için 505 bin öğretmenin başvurduğunu, 175 bin 414 öğretmenin de yer değişikliğini yaptıklarını anlattı.
“TOPLAM 73 BİN 257 EĞİTİM KURUMU YÖNETİCİSİ GÖREV YAPIYOR”
Aydoğdu, öğretmen ayrılışlarıyla ilgili son 4 yılın rakamlarını paylaşarak, şunları kaydetti:
“2010-2011, 2012-2013 ve 2014’te emekli olan, istifa eden, göreve son verdiğimiz, başka kuruma gönderdiğimiz, vefat eden, müstafi duruma düşen ya da devlet memurluğundan çıkarılan öğretmenlere baktığımız zaman bu rakam 2002 yılında 12 bin ile başlamışız biz. 7 bin 128, 8 bin 800, 7 bin 800 ve 7 bin 900 2014’te emekli olan, istifa eden başka kuruma geçen öğretmenlerimiz var. Bugünkü tarih itibariyle 27 bin 404 okul müdürü, 4 bin 390 müdür başyardımcısı, 42 bin 463 müdür yardımcısı olmak üzere toplam 73 bin 257 eğitim kurumu yöneticisi görev yapıyor.”
Aydoğdu, şube müdürlüğü sınavının yapıldığını, 5 bin 913 adayın başarılı olduğunu belirterek, mülakat sonucunda 3 bin 387 adayın başarılı olduğunu ve bunların içerisinde ise bin 709 adayın şube müdürlüğü kadrolarına atandığını ifade etti. Bunlarla ilgili 286 dava açıldığını söyleyen Aydoğdu, bunun toplamda 134’ünün lehlerine, 66’sının Bakanlık aleyhine sonuçlandığını, 86 davanın da hala devam ettiğini ifade etti.
“TOPLAMDA 10 BİN 997 ENGELLİ PERSONELİN İSTİHDAMI SAĞLANDI”
Öğretmen ataması dışındaki atamalara da değinen Aydoğdu, “Şehit yakını ataması yaptık. 2014 yılında bin 68 kişi. Korumaya muhtaç çocuklar 780 kişi atadık. Engelli istihdamı 2 bin 23 yaptık. Öğretmen dışında 5 bin 831 kişinin de 2014 yılında atamasını yapmış olduk. Bu dönemde bin 982 engelli öğretmen alımı yapıldı bu süreçte. Engelli öğretmenin dışında da 9 bin 15 tane memur alındı. Toplamda 10 bin 997 engelli personelin istihdamı sağlandı” diye konuştu.
Aydoğdu, “Yapılan mevzuat çalışmalarıyla ilgili görevde yükselme yönetmeliği Sayın Bakanımız döneminde çıktı. Yönetici atama yönetmeliği, görevlendirme yönetmeliği Sayın Bakanımız göreve geldiğinde çıktı. En son olarak da öğretmen atama yer değiştirme yönetmeliğimiz şuanda Başbakanlık’ta, bugün yarın da onun yayımlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“İLLER ARASINDA EŞ ATAMASI YAPILMAYAN KİŞİ SAYISI 973 KİŞİ”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Aydoğdu, bir gazetecinin geçen hafta eş durumu atamasının yapıldığını hatırlatarak, kaç kişinin başvurduğunu ve kaç kişinin yerinin değiştiğini sorması üzerine şunları söyledi:
“İl içinde yaklaşık olarak 21 bin 900 kişi bize müracaat etmiş. 6 bin 46 kişinin eş özrü yapılmış il içinde. İl dışında da 8 bin 715 kişi müracaat etmiş. 7 bin 742 kişinin eş ataması yapılmış. İller arasında eş ataması yapılmayan kişi sayısı 973 kişi. Biz bu eş atamalarından dolayı çok ciddi bir mağduriyet yaşıyoruz MEB olarak. Sayın Bakanımızın bu eş atamalarında çok ciddi hassasiyeti var. Her toplantıda bizlere ‘mutlaka eşleri birleştirmek için her yolu deneyelim’ diye bize bir talimatı var. Yeni yönetmeliğimizde bununla ilgili 2 madde var. Birincisi şu; örneğin eş diyelim ki Van’da, Ankara’ya gelmek istiyor. Biz diyoruz ki, Ankara’daki arkadaşı Van’a göndermeyelim ama sizi biz Kırıkkale’de, Ankara’ya en yakın illerden biri olan Kırıkkale’de ya da Niğde’de birleştirelim. Bu ilk kez olan bir şeydir. Dün akşam Sayın Bakanımız bana bir talimat daha verdi. İl içinde de bunu uygulamayalım dedi. İl içinde de yönetmeliğe bir madde koyuyoruz o da şu; diyelim ki Şereflikoçhisar’dan Çankaya’ya gelmek istiyor. Çankaya’da yer yok. Biz ikisi de öğretmense diyoruz ki, Gölbaşı’nda veya Yenimahalle’de, Keçiören’de yer var. Gelin sizi burada birleştirelim. Buda bir yeniliktir. 550 bin kişinin müracaat ettiği bir yer değişikliğinde yaklaşık olarak 135 bin kişinin yerini değiştiriyoruz. Şuanda 900 kişi iller arasında gelemediler, bunlar Ağustos’u bekleyecekler.”
“AĞUSTOS AYINDA EŞİ ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZDA 3 YIL ŞARTI GELMİŞ OLACAK”
Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği’nin çıktığını hatırlatan Aydoğdu, “Bu çerçeve yönetmeliğinde eşi özel sektörde çalışanlar 1 yılı doldurunca eş özründen müracaat edebiliyorlardı. Sayın Bakanımız yine öğretmenleri birleştirmek adına Şubat atamasında bunu görmedik. Diğer bakanlıklardan da çok tepki aldık. Sadece MEB öğretmenlerin bu mağduriyetini önlemek için bu Çerçeve Yönetmeliğe uymadı. Şuanda bizim yönetmeliğimiz çıktığı zaman mecburen Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği’ne uyacağız. O zaman orada 3 yıl şartı mutlaka olacak. Ağustos ayında eşi özel sektörde çalışan arkadaşlarımızda 3 yıl şartı gelmiş olacak” dedi.
Aydoğdu, 851 bin öğretmenden eşi çalışan ve eş durumu mazereti olan öğretmenden 630 bin 270’inin eş durumu mazereti bulunduğunu kaydetti. Şube müdürlerinin açtığı davalarla ilgili sorular üzerine ise Aydoğdu, "Son olarak Ankara Bölge İdare Mahkemesi bizim lehimize karar verdiği için bu konu kapanmış oldu. Tüm yargı kararlarını yerine getiriyoruz. Sayın Bakanımın bize verdiği ilk talimat şudur, ’Ne olursa olsun yargı kararlarını uygulamada mutlak surette hassasiyet göstereceksiniz’. Bununla ilgili biz illere karar yazdık. Yargı kararları ne olursa olsun uygulayalım diye. Fakat haklarımızı savunmamız, yani itiraz etmemiz nedeniyle ’yargı kararlarını uygulamıyorlar’ diye algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu taraflı bir algıdır" karşılığını verdi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine giden öğretmenlerin büyük çoğunluğunun dönmek istediğini bildiren Aydoğdu, bu bölgelerde öğretmenlerin kalma oranının 1,7 olduğunu söyledi.