Aşağı Fırat Havzasının Geleceği Konuşuldu

Aşağı Fırat Havzasının Geleceği Konuşuldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), ’Aşağı Fırat Havzasının Canlandırılması ve Turizminin Artırılması Çalıştayı’ düzenledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, meclis toplantı salonundaki çalıştayda coğrafyanın kader, kültür, kimlik ve tarihimiz olduğunu söyledi. Fırat’ın tarih boyunca rahmet, bereket ve kardeşlik getirdiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
“Fırat bütün tarih boyuncu bütün medeniyetlerin en zengin dönemini yaşamış ve yaşatmıştır. Şimdi geçmişten aldığımız bu mirası geleceğe en iyi şekilde taşımamız ve çocuklarımıza bizden daha iyi bir Gaziantep’i, Fırat’ı, bölgeyi teslim etmemiz gerekiyor."
Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep’i de içeren bölgede yazın bir çalışma yaptıklarını dile getiren Şahin, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ve ekibinin uygun bir şekilde bir çalıştıklarını söyledi.
"BİR KÜMELEŞME VE İTTİFAK OLUŞTURMALIYIZ"
Çalıştaya katılanlara hitaben, “İnşallah buradaki vizyonumuzla, stratejimizle, finansman modellerimizle ve odaklanacağımız noktalarla bir kümeleşme ve ittifak oluşturmamız gerekiyor” diyen Şahin, her şehrin kendi bölgesinde yapacağı bir paydaş ve ortak çalışmanın hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti. Aksi takdirde bir şehrin tek başına yapacağı çalışmanın başarılı olamayacağına vurgu yapan Fatma Şahin, Fırat havzasının bölgede yer aldığını belirterek, Gaziantep olarak üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Gaziantep Valisi Erdal Ata, kentin çok önemli değerlerinin bulunduğunu, ancak bunların iyi değerlendirilemediğine dikkat çekti. Turizmde hak edilen payın alınamadığını ve aşağı Fırat ile ilgili çalışmalar yaptıklarını aktaran Ata, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Gaziantep 5-6 bin yıllık tarihi olan bir kent. İşte Dülük Antik Kenti, Zeugması, Yesemek’i, Karkamış’taki Antik Kenti, tarihi ören yerleri, müzeleri, bunlar değerlendirildiği takdirde, şu andaki potansiyeli belki 10’a, 20’ye katlama şansı var. Bunun yanında Karkamış ve Birecik Barajı’na baktığımız zaman maalesef adeta ‘suyun kıt olduğu yerden kocaman deniz’ diye tabir edebileceğimiz barajlarımız var. Bunlardan biz hiç faydalanamıyoruz.”
"TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN BÖLGESİ"
Söz konusu potansiyellerin yurt dışında çok iyi değerlendirildiğine vurgu yapan Ata, bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu belirterek, devamının gelmesi temennisinde bulundu.
Metin Sözen ise Gaziantep’in çok hızlı yol aldığını, bunun da sorumluluk sınırlarını genişlettiğini söyledi. Fırat havzası noktasında yapılan çalışmaların hızlanması için yukarı ve aşağı Fırat için çalışmalarda ortak dilin yakalanması gerektiğine vurgu yapan Sözen, "Zenginliklere boğulmuş bir Türkiye’nin en zengin bölgesinde bizim bunu kurtarmamız lazım” dedi.
Fırat Havzası için hazırlanacak master planında bir bakış açısı yakalanması, projenin nerede, nasıl çekilmesi ve kimlerle çalışılması gerektiğini ifade eden Sözen, çalıştaya katılan herkesin fikrini önemsediklerini ve bunun master planına yansıyacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Göksu, aşağı Fırat havzasının geleceğine ilişkin ulusal ve uluslararası çalışmalardan derlediği bir sunum yaptı.
Çalıştaya Şanlıurfa ve Gaziantep’ten kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kalkınma ajansları ve odalardan yetkililer katıldı.