Atatürk’ün Nazilli’ye Gelişinin 77. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

Atatürk’ün Nazilli’ye Gelişinin 77. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Nazilli’ye gelişinin 77. yıldönümü törenlerle kutlandı.
Nazilli Tren Garında yapılan törenlerde Ulu Önder Atatürk’ün Nazilli’ye gelişi törenlerine tüm ilçe protokolü ve öğrenci temsilcileri katıldı. Nazilli Kaymakam Mehmet Okur, Garnizon Komutanı Albay Ekrem Turan, Belediye Başkan Vekili Deniz Depboylu, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, İlçe Emniyet Müdürü M.Ali Berksoy, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Baki Deniz, Kurum ve kuruluşların müdürleri, amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muharip gaziler, efeler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İstasyon Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde başlayan törende saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla birlikte Ata’ya çelenklerin sunumu gerçekleştirildi. Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunun organize ettiği bu yılki törenler tren garında devam etti.
“GÖÇ VEREN BİR KASABADAN, GÖÇ ALAN BİR BELDEYE DÖNÜŞMÜŞTÜ”
Törende konuşan Nazilli Belediye Başkan Vekili Deniz Depboylu; “Bugün burada, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 77. Yılını kutluyoruz. 77 yıl önce bugün, Türkiye’de sanayileşme sürecini başlatan, önemli atılımlardan biri olan ‘Nazilli Basma Fabrikası’, bizzat Atatürk, dönemin başbakanı İsmet İnönü ve başbakan yardımcısı Celal Bayar’ın katıldığı törenle açılmıştı. 9 Ekim 1937’de bu istasyonda ve fabrika önünde, küçük çocukların ellerindeki sepetlerden uzattıkları pamuk fidanları ile karşılanan Atatürk; kendisine sunulan büyük altın bir anahtarla fabrikanın açılışını yapmış ve ardından bu anahtarı “Altın milletin hazinesinde durur” diyerek Celal Bayar’a teslim etmiştir. Fabrikanın temelleri 25 Ağustos 1935’te atılmış, yapımı 8 ayda tamamlanmıştır. Temel atma törenin hemen ardından fabrikanın inşası için Nazilli’den ve çevre illerden gelen 2500 işçi istihdam edilmiştir. Nazilli bir anda göç veren bir kasabadan, göç alan bir beldeye dönüşmüştür. Genç kızlara kurslar verilmeye başlanmış ve kursta başarılı olanlara fabrikanın iplik bölümünde iş verilmiştir. Daha fabrika açılmadan fabrikanın ihtiyacı olan pamukların çevrede yetişmesi için 200 modern tohum aracı; birçok traktör, römork, biçerdöver gibi modern tarım araçları alınarak, halka bu araçların kullanımı öğretilmiştir. Yani daha açılmadan, fabrika eğitim misyonunu gerçekleştirmeye başlamıştır. Atatürk’ün Anadolu’nun her yerine serpiştirilerek yaygınlaştırmayı düşündüğü fabrikaların ilkini Nazilli’de kurması; milli mücadelede kahramanlıklarıyla destan yazan Nazilli halkının ilk adımla onurlandırılmasıdır. Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası, Nazilli’nin şeref madalyasıdır” dedi.
MÜZEDE İNCELEME YAPTILAR
İlçede bulunan okullardan gelen 10’ar kişilik öğrenci gruplarının katıldığı gardaki tören Belediye Başkan Vekili Deniz Depboylu’nun günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Gazi Mustafa Kemal Ortaokulundan iki öğrenci şiir okudu. Okunan şiirin ardından Nazilli Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu ekibi gösterilerini sundu. Tren garındaki törenler bu gösterinin ardından son buldu. Protokol daha sonra, Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampusu’ndaki Atatürk Müzesi’ni gezdi. Protokol üyeleri Atatürk Müzesi’nde yer alan eşyaları inceleyerek o günleri tekrar yaşadı.