Bakan Atalay Kırıkkale’de

Bakan Atalay Kırıkkale’de

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yurtdışında 3 milyona yakın seçmenin yaşadığını ve bunun sadece yüzde 5’nin oy kullandığını söyleyerek, “Yasal düzenleme yapmak lazım. O kanunu değiştirmek lazım. O randevu sistemi veya seçimi, katılımı zorlaştıran unsurları yenileriz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay beraberindeki Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, İl Başkanı Mürsel Akçay ile çok sayıda partili Bahşılı Belediye Başkanı İbrahim Uyar’ı ziyaret etti. Bakan Atalay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada yurt dışında oy kullanımının düşüklüğüne dikkat çekerek yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Tabi yurtdışındakilerin oy kullanması YSK ile yürüyor. Ve oradaki diplomatik misyonlarımızla. Doğrusu bugün alınan bilgiler daha kesin değil ama dışarıda seçimlere katılım çok yüksek değil. Bunun bir sebebi de randevu sistemi. Sadece belirli merkezlerde oy kullanılması yani insanların çok uzaklardan oy kullanmaya gelmesi ve birde önceden randevu alınması. Bu randevu konusu özellikle Avrupa’da çok başarılı yürütülemedi. Dolayısıyla istenilen yükseklikte bir katılım olmadı. Halbuki yurtdışına her gittiğimizde vatandaşımız şunu diyordu. Bizde oy kullanalım. Çünkü diğer ülkeler kendi vatandaşlarına oy kullandırtıyorlar yurtdışında. Bizim vatandaşımız bizim seçmenimiz biliyorsunuz 3 milyona yakın seçmenimiz var yurtdışında. Bizde ülkemizdeki seçimlerde oy kullanalım diyorlardı. Onu gerçekleştirdik ama katılım yüksek olmadı. Tabi sebepleri araştırılır. Randevu sistemi bunlardan bir tanesi. İnşallah herhalde gecikmeden oradaki aksaklıkları gideririz. Yani yasal düzenleme yapmak lazım. O kanunu değiştirmek lazım. O randevu sistemi veya seçimi, katılımı zorlaştıran unsurları yenileriz. Yani parlamentoda gündeme gelir. Öyle umut ediyorum. Yani bu doğrusu bizim için, bütün partiler açısından öyledir. Üzücü bir şey. Yurtdışında 3 milyona yakın seçmeniniz var bunun sadece yüzde 5’i bu seçimde oy kullanabiliyorsa bu iyi bir şey değil. Düşük bir katılım bu” diye konuştu..
Bir gazetecinin, BM’nin Suriye’ye yapılan çalışmalarda duyarsız kaldığını belirterek düşüncelerini sorması üzerine Atalay, “Tabi uluslararası camia Suriye’ye çok sessiz kaldı. Fazla duyarlı olmadı. BM’de ilk başta biraz çalışma yaptı ama onlarda bıraktılar Suriye adeta şuanda kendi içerisinde perişan bir vaziyette devam ediyor. Biz tabi ki Türkiye olarak her zaman olduğu gibi bütün insani konularda duyarlıyız. Nerde bir yardıma ihtiyacı olan varsa yardım götürüyoruz. Mazlumlardan yanayızdır. Suriyeli kardeşlerimize elimizden gelen yardımı gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Atalay ve beraberindekiler daha sonra ilçe esnafını ziyaret ederek Başbakan Erdoğan'a destek istediler.