Bakan Çelik’ten Müze Ve Ören Yerlerine İlişkin Değerlendirme

Bakan Çelik’ten Müze Ve Ören Yerlerine İlişkin Değerlendirme

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirin bu yıl yüzde 39’luk bir artış ile 435 milyon TL’yi bulduğunu bildirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm sektörü ile kültür endüstrisinde, 2013 yılında tohumlarını ektiği ve 2014 yılında geliştirdiği yenilikçi politikaların olumlu geri dönüşlerini almaya devam ediyor. 2014 rakamları, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik döneminde uygulamaya konulan politikalar doğrultusunda yaşama geçirilen projeler, yapılan atılımların isabetli olduğunu ortaya koydu. Müze ve ören yerlerinden elde edilen gelir 2014’te yüzde 39 arttı, Müzekart satışları bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttı.
Bakan Ömer Çelik, “Elde edilen sonuçlarla 2014 hedeflerimizin üzerine çıktık. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimlerin 1 Ocak-31 Aralık 2014 dönemi değerlendirme raporları sevindirici, veriler ileriye dönük olarak da iyi sonuçlara işaret ediyor. Müze ve ören yerleri ile ticari faaliyetlerden elde edilen gelir bu yıl yüzde 39’luk bir artış ile 435 milyon TL’yi buldu. Bizim hedefimiz 400 milyon TL idi, elde edilen sonuç ile hedefin de üzerine çıktık. Müze ve ören yerlerinin gelir rakamlarına 2002 yılından itibaren bakacak olursak, 2002 yılında 26 milyon TL olan gelir, on yıl içerisinde (2012’de) 272 milyon TL’ye ulaşmış. Son iki yılı değerlendirecek olursak, 2013’te 313 milyon TL, izlenen yenilikçi ve akılcı uygulamalarla geride bıraktığımız yıl (2014’te) yüzde 39’luk bir artışla 435 milyon TL’ye ulaştı" değerlendirmesinde bulundu.
"İLK ÜÇ YİNE TARTIŞMASIZ AYASOFYA, TOPKAPI VE MEVLANA MÜZELERİ"
2013’te yerli ve yabancı turistlerin ilgisini en çok çeken mekanların 2014’te de ilk sıralarda olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
“En fazla ziyaretçi alan yerlerde ilk üç yine tartışmasız; Ayasofya, Topkapı ve Mevlana müzeleri. Sırası ve ziyaretçi sayısıyla verecek olursak; İstanbul Ayasofya Müzesi 3 milyon 574 bin kişi, Topkapı Sarayı Müzesi 3 milyon 553 bin kişi, Konya Mevlana Müzesi 2 milyon 49 bin kişi, Denizli Pamukkale Hierapolis Ören Yeri 1 milyon 875 bin kişi, İzmir Efes Ören Yeri 1 milyon 874 bin kişi. Şunu da hemen belirteyim, Topkapı Sarayı Harem Dairesi 1 milyon 68 bin ziyaretçi sayısı ile yedinci sırada. Kısa bir süre önce Sayın Cumhurbaşkanımızın onurlandırdığı törenle Harem Dairesi’nde ziyarete yeni yeni bölümler açıldı. Bu gelişmenin ziyaretçi sayısını bu yıl katlayarak artıracağına inancım tam.”
"MUSEUM PASS UYGULAMASINDA SIRADA ANTALYA, MUĞLA VE İZMİR VAR"
Müze ve ören yerlerinin değerlendirme raporuna bakıldığında bir diğer sevindirici haberin ise Müzekart + satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artması olduğunu ifade eden Çelik, “Müzekart, Müzekart + ile Museum Pass Istanbul, Museum Pass Cappadocia (yabancı ziyaretçiler için) Bakanlık olarak kültürel bilinci artırmak ve müzelerimizi sosyal bir etkinlik alternatifine dönüştürmek amacıyla başlattığımız projelerdir ve 2014’te başarı oranları yüksek. Öyle ki Müzekart + satışları bir önceki yıla göre yüzde yüzde 100’ün üzerinde arttı. Museum Pass Istanbul satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 39 artış gerçekleşti. Museum Pass Cappadocia bir yılını yeni dolduran bir kart. Ama satışa çıkmasının ve tanınmaya başlamasının ardından serinin bu kartı da oldukça yoğun ilgi gördü ve görmeye de devam ediyor. Tahminimiz diğer kartları zaman içinde geçeceği yönde. Museum Pass Istanbul, Museum Pass Cappadocia. Bu iki kartımız dünyanın tüm önemli kentsel turizm destinasyonlarında kullanılan şehir kartlarının ülkemizdeki ilk örnekleridir” dedi.
İlk uygulamanın İstanbul’da olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şunları kaydetti:
“Göreve geldikten sonra İstanbul’un yakaladığı başarıyı görür görmez hemen bir çalışma başlatılmasını istedim ve Cappadocia’yı piyasaya sürdük. Museum Pass uygulamasını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz, sonraki ayaklarda Antalya, Muğla ve İzmir gibi yine önemli destinasyonlarımız var. Museum Pass’ler için avantaj noktalarımız arasında; yine indirimli turlar, transfer hizmetleri, turistlerin çok ama çok ilgisini çeken bize özgü konularda (hamam, yemek kursu vb.) bazı etkinler ve bazı özel müzelere giriş yer alıyor. Asıl hedefimiz 2015 yılından itibaren bu kartların, şehir içi ulaşım özelliği ile birlikte daha birçok turizm ürünü ile desteklenerek, çağdaş bir şehir kartına dönüştürülmesi. Böylesi bir uygulama kartı daha cazip hale getirirken müze ziyaretlerinin arttırılmasına da önemli derecede katkı sağlayacaktır. Bu konudaki çalışmalarımız çok yönlü olarak bu yılki hedeflerimiz arasında.”