Belediye İle Dedaş Arasındaki Elektrik Su Tartışması Sürüyor

Belediye İle Dedaş Arasındaki Elektrik Su Tartışması Sürüyor

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ), belediye bağlı kurumların elektriğini kesmesine ilişkin kentteki sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri ile birlikte açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, zorbalık, hukuksuzluk, kural ve kaide tanımayan bir durumun olduğunu belirterek, belediyenin DEDAŞ’a tek kuruş borcunun olmadığını ispatlamaya hazır olduklarını ileri sürdü. Kışanak, belediye ekiplerinin bugün DEDAŞ binası önünde hendek kazmasına ilişkin de, “Onlar pervasızca elektrikleri kesiyorsa biz de onların bütün yasalara aykırı çalışmasını durdururuz. Bu şehri onlara dar ederiz” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DEDAŞ’ın belediyeye bağlı kurumların elektriklerini kesmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Belediye önünde yapılan açıklamaya, DBP, DTK ve kentteki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi de katıldı. Burada konuşan Kışanak, iki gündür Diyarbakır’da büyük bir gerilimin yaşandığını belirterek, hem kent merkezinde hem de tüm ilçelerde su şebekesinin çalışmasına teknik olarak destek sunan kuyularda, pompa istasyonlarında, arıtma tesislerinde ve şebekelerde hukuksuz bir şekilde elektrik kesintisi yapıldığını dile getirdi. Bu hukuksuz uygulama yüzenden tüm ilçelerde ve kent merkezinde vatandaşların mağdur edildiğine dikkat çeken Kışanak, “1,5 milyon nüfusu bulunan bir şehri susuz bırakmaya çalışmak açıkçası bir provokasyondur. Bu halka saygısızlıktır. Bir milyon 600 bin insanın evinde musluğundan akan suyu kesmeye çalışmak eşkıyalık, hukuk tanımamazlıktır. Bu kamu hizmetini engellemeye hiçbir bahane üretilemez. Yasalar var, mevzuat var, hukuk var” diye konuştu.
“TEK KURUŞ BORCUMUZ YOKTUR”
DEDAŞ’ın var olduğunu iddia ettikleri alacaklarının olması durumunda hukuk yolunu denemesi gerektiğini ifade eden Kışanak, “Bu şehrin, bu halkın suyunu kesemezler. Ortada bir zorbalık, hukuksuzluk ve kural kaide tanımayan bir durum var. Üç gündür onların bütün çabalarına rağmen kentimize su verdik. Kent merkezinde su kesilmesine asla izin vermedik. Bu hukuksuzluğun artık son bulması gerekiyor. Bugün burada bu kentin bütün dinamikleri ile birlikte bir araya geldik. Bu uyarıyı yapıyoruz. ‘Büyük borçlarımız var ödeyemiyoruz bu nedenle sular kesiliyormuş’ gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar. Tamamen yalandır. Belgeleri ile kanıtlamaya hazırız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu DİSKİ’nin ne sosyal güvenlik kurumlarına, ne vergiye ne de başka bir yere borcu yoktur. Güncel elektrik borcu yoktur. Özelleştirme yapıldığı günden bugüne harcadığımız bütün elektriğin parasını tıkır tıkır ödemişiz. Bir tek kuruş borcumuz yoktur. İhtilaflı olan birkaç konu vardır. Bunun da çözüleceği yer ilgili kamu kurumlarıdır, yargıdır mevzuattır. Bunlar çözülmeden bize tehditle şantajla bu faturaları kabul edeceksin dayatmasında kimse bulunamaz” şeklinde konuştu.
“HUKUKSUZLUĞA DEVAM ETTİLER”
Bu şehrin bir tek kuruşunu çetelere ve rantçılara kaptırmayacaklarını da kaydeden Kışanak, “DİSKİ’nin kendi özel hattından aldığı elektrikle ilgili faturanın üzerine dağıtım bedeli ekliyorlar. Buna hakları yok. EPDK’nın bu konuda kararları var. Diyor ki bir hat senin özel hattınsa, bakımını ve onarımını sen yapıyorsan bunla ilgili dağıtım bedeli ödemezsin. Sadece tüketim bedeli ödersin. Biz de bunu ödüyoruz. Yine 2012 yılında mahkeme kararı ile elektriği kesemeyeceği, kamu hizmetini engelleyemeyeceği yönünde mahkeme kararı olmasına rağmen aynı hukuksuzluğu yapmaya devam etmiştir” dedi.
“BU EŞKIYALIK KİMSEYE KAR KALMAZ”
Kışanak, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin DEDAŞ önünde belediye ekiplerinin neden hendek kazdığına ilişkin sorusuna cevap veren Kışanak, “Hiç kaçamak bir cevap vermeyeceğim. Eğer onlar, bu şehre su veren ana pompa istasyonunun trafosunun sökmeye cesaret edecek kadar pervasızlarsa ben de giderim onların kaçak sularını mühürletirim. Kaçak kanalizasyonlarının önünde kazı yapar, kapatırım. Bir milyon insana içme suyu verdiğimiz ana pompa istasyonumuzun trafosunu sökmek istediler dün gece. Trafodan parça söktüler. Kapısını kırdılar, eşkıyalık yaptılar. Bu eşkıyalık kimsenin yanına kar kalmaz. Biz de yasalara mevzuata uygun işlemlerimizi yaparız. DEDAŞ’ı yasalara aykırı ne çalışması varsa durdururuz. Suyu kaçak kullanıyorlarsa keseriz. Kanalizasyonu izin almadan bağlamışlarsa, kapatırız. Bu kadar açık ve net cevap veriyorum; Bu şehri onlara dar ederiz” ifadelerini kullandı.
DEDAŞ’TAN BELEDİYEYE YANIT
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı tarafından yapılan “Borcumuz bulunmuyor” açıklamasına yanıt vererek, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 90 milyon lira borcu var. Arıtma tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait 2 aboneleri var. 28016 No’lu abonenin sadece 49 milyon lira borcu bulunuyor. Bu borçlar nedeni ile elektrikler kesildi” dedi.
Murat Karagüzel, borç tahsilatında son çare olarak kesinti uygulaması yaptıklarını belirterek, “Bütün diyalog kanallarını açık tutuyoruz. 6 ilde borcu bulunan belediyelerin elektriğini kestik. Batman Belediyesi, İller Bankası aracılığı ile uzun vadeli kredi talebinde bulundu borcunu ödemek için. Burada kesme işlemi yapmadık. Diğer belediyeler de borçları ile ilgili aynı uygulamayı yapabilirler. İller Bankası acil borçlara karşılık kredi veriyor. Batman Belediyesi de bunu uyguladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 90 milyon lira borcu var. Arıtma Tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait 2 aboneleri var. 28016 No’lu abonenin sadece 49 milyon lira borcu bulunuyor. Bu borçları nedeniyle elektrikleri kesildi. DEDAŞ’a ait olmayan borçların peşinde değiliz. Kesintileri yapılan yerlerin birçoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı. Bunun yanı sıra 4 hizmet binamızın suları kesildi. İşletmelerimiz mühürlendi. ‘Sayaç kontrolü yapıyoruz’ diyerek sayaçlarımızı alıp götürdüler. Oysa biz de sayaç işi yapıyoruz. Bu durumda joker sayaç takıp suyu kesmemeleri gerekiyordu. 1 kuruş borcumuz olmadığı halde suyumuz kesildi. Ama borcu olanların ise elektrikleri var. Ticari kuruluşuz ama kamu hizmeti sunuyoruz. Para kazanmak için elektriği kesmiyoruz, ticari faaliyetlerimizin devamı, vatandaşın hizmet alabilmesi için kesmek zorundayız. Borcu olmayan tesisin elektriğini kesmiyoruz. Öyle olsa DİSKİ ile Büyükşehir Belediyesi’nin, başkanın, genel müdür makamının elektriklerini keserdik. Ama biz DİSKİ’ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik. Protokolden bahsediliyor. Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nda yüzde 2’lik dağıtım bedelinin alınmamasından bahsediliyor. Enerji bedelinin ödenmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Buna rağmen, faturaların bölünmemesi gerektiği halde biz, belediyenin faturalarında yüzde 2’lik dağıtım bedelini ayırıyor, faturaları öyle gönderiyorduk. ‘İçme suyu nasılsa kesilmez’ düşüncesi ile hizmet binalarının borcunu ödüyor, içme suyu tesislerinin ise ödemiyorlar. Belediyelerin 6 ilde 260 milyon lira elektrik borcu var. Diyarbakır’da kesme işlemi yapacağımızı daha önce valiliğe bildirmiştik. Zamanlama konusunda bir kasıt yoktur. Bizim halka karşı savaş açma gibi bir düşüncemiz olamaz. Diyaloğa hep açıktık, hala da kesmiş değiliz. Diyalog ve ziyaretlere açığız” şeklinde konuştu.