Uludağ Yolunun Açılması İsteniyor

Uludağ Yolunun Açılması İsteniyor

Harita Mühendisi Gürkan Kanbir, ölümlü kazalara sahne olan Uludağ bağlantı yolunun siyasi polemik konusu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.
Uludağ yoluna alternatif olarak yapılan Doburca İnkaya yolunun kapatılmasının mühendislik notasyonları açısından anlamsız olduğunu belirten Kanbir, "Yol kapatılmadan işaretleme yapılıp uyarı levhalaları rahatlıkla konulabilirdi. Ağır taşıtların iniş çıkışına  yol kapatılmadan da karar verilebilirdi. Ölümlü trafik kazası yaşanan her yol kapatılacak olsa, kullanılacak yol kalmaz. Vatandaşla hizmetin  buluşması, yolun kapatılmasıyla geciktirilmektir. Aslında Uludağ yolunun tamamen ıslah edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi.
Bursa’nın en işlek caddesi olan Çekirge Caddesi’ndeki yoğun araç trafiğinin hafta sonları Uludağ’a inip çıkan araçlar da eklenince içinden çıkılmaz hale geldiğine dikkat çeken Kanbir, "Bu trafik yükünün azaltılması için Uludağ çıkış yoluna alternatif güzergahlardan saplama yollar yapılması arayışları yıllardır sürüyordu. Büyükşehir Belediyesi bunun için Dobruca İnkaya güzergahında mevcut kadastro yolunu kullanarak, bu saplama yolu hizmete açmayı uygun görmüştür. Büyükşehir Belediyesi’nin yol etüd çalışmalarında, yolun geçtiği arsa ve tarlalardan bir tanesinin mal sahibi vekili olarak projeye müdahil oldum. Yol projesini ve geçirdiği safhaları  iyi biliyorum. Bölgenin 1. derece doğal sit alanı olması sebebiyle polemik yapılmaya çalışılan plan yolu burada yoktur. Uludağ yoluna imar planı bağlantı yolu da bulunmamaktadır. Bu bakımdan, dağlık ve engebelik alanlarda uygulanan 4. sınıf yol kriterleri bu yol projesinde esas alınmıştır. Koruma kurulu yine birçok yerde bu yol güzergahına da karşı çıkmıştır" diye konuştu.
"OTOBÜSLER RAHATÇA DÖNEBİLİYOR"
Yolun otobüslerin rahatça dönebileceği genişlikte olduğuna işaret eden Kanbir, "1260 metre uzunluğunda olan yol geçkisinde, azami olarak yol eğim ve kurp yarı çapları projelendirilmiştir. Kurplardaki dönüş yarı çapları 16,5 ila 22 metre arasına oturtulmuştur. Otobüslerin dönüş yarı çapı 13.7 metredir. Rahatlıkla otobüsler dönüş yapabilmektedir. Burası özel bir yol olduğundan, yoldaki proje hızı azami 30 kilometredir. 30 kilometre süratle giden bir aracın durma mesafesi 15 metredir, otobüs için ise bu mesafe 23 metredir. Yolda durma mesafeleri de bu hıza göre yerindedir. İki tane kombine kurp var. Bunları ters yatay kurplar olarak adlandırmak yanlıştır. Bu kurplarda da araçların dışa savrulmasını engellemek için azami dever uygulaması yapılmıştır. Normal arazi şartlarında Uludağ yoluna çıkışta yüzde 40-50 arasında eğim var. Mevcut kadastro yolu iyileştirilerek, yol eğimi yüzde 14’lere düşürülerek bu yol inşa edildi. İmkansız gözüken bu bağlantı yolunu, harita mühendislerimiz bilgi ve tecbüreleriyle projelendirmeyi başararak Bursa’mıza kazandırmıştır. Bölgede su kuyularının ve BUSKİ su hatlarının bulunması, derin istinat duvarlarının çıkmasına sebep olmuştur. Yol inşaatı sonucu görüntüde otobana benzer bir kalite sağlandığından, bazı sürücülerde hız canavarı olma isteği artmıştır. Bu sürücüler, ilk defa kullandıkları ve bilmedikleri bir yolda 30 kilometrenin üzerinde sürat yaparak, üzücü kazalara sebebiyet vermiştir. Doburca İnkaya bağlantı yolu kazalar yapılsın, insanlar ölsün diye yapılmamıştır. Yol yapım şartnamesi kriterleri göz önüne alınarak, yüzde 50 eğim yüzde 15’e düşürülerek bir mühendislik hizmeti ortaya konulmuştur. Bana göre, Sıcaksu bölgesinden besleme yapılarak, yol altı ısıtma sistemi gerçekleştirilebilirdi. Yola azami hız 20 kilometre levhaları ve ışıklı sinyalleme konulması lazım. Zor projeyi ve inşaatı yapan mühendis ve teknik eleman arkadaşlarımı ve Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum. Spekülasyon  ve siyasi polemiklerle yol kapatmak yerine yeni yollar açılmaya devam edilmelidir" diye konuştu.