ÇAMİŞ MADENCİLİK İŞÇİLERİNDEN EYLEM

ÇAMİŞ MADENCİLİK İŞÇİLERİNDEN EYLEM

Bilecik’te, sendikaya üye oldukları iddiasıyla işten çıkartılan Şişecam işçileri ve Kristal-İş Sendikası üyeleri, eylem yaptı.
Bilecik’te bulunan Şişecam’a ait Camiş Madencilik A.Ş fabrikasının önünde işçilerle birlikte basın açıklaması yapan Kristal -İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı, uzun zamandır örgütlenmeye çalıştıkları Şişecam’a ait Bilecik Cam iş Madencilik A.Ş. iş yerinde arkadaşlarının 2014 Eylül ayında sendikaları Kristal-İş’e üye olarak, uzun yıllar süren hasrete son vermiş olduklarını belirtti. Şıracı, “Ne yazık ki hemen her örgütlenmede olduğu gibi işçilerin sendikamıza üye olmasını Şişecam işvereni de kabul edemedi. Sonrasında işçi kıyımı ve hukuksuzluklar başladı. Eylül 2014’te sekiz üye arkadaşımız ve 31 Ocak 2015’te 8 üye arkadaşımız olmak üzere toplamda 16 arkadaşımız işten çıkartılarak sendikal hareketlerinin kurbanı oldular. Her iki dönemde de Şişecam işvereni işten çıkartma sebebi olarak kadro fazlalığını öne sürdü. İşten çıkartılan arkadaşlarımız sendikal örgütlenmenin önderliğini yapan arkadaşlarımızdır. İşten çıkarmalar sendikal örgütlenmemizi boşa çıkartmak için Şişecam işvereni tarafından yapılan hamlelerdir. Her ne hikmetse kadro fazlalığı, verimsiz işçiler ve iş kolu sorunu arkadaşlarımız sendikamıza üye olduktan sonra ortaya çıkıyor. Bir taraftan sendikamızın bakanlıktan almış olduğu çoğunluğa itiraz edilmiş bir taraftan da iş koluna itiraz edilmiştir. Kadro daralması koca bir yalandır. Kadro daralıyor ama üretim düşmüyor, aksine artıyor. İşten çıkartılan işçilerin yeri fazla mesailerle dolduruluyor. Bu nasıl kadro daralması? Kadro daralması ile ilgili yasanın aradığı hiç bir önlem alınmamış tek tedbir işten çıkartma olmuştur. Bu bile işverenin kötü niyetli olduğunu gösteriyor. Çoğunluğa ve iş koluna itiraz da anlamsız ve boşa bir çabadır. İş yerinde çalışan işçilerin hepsi sendikaya üye olmuşken çoğunluğa itiraz etmenin ne manası olabilir ki? Yasa çoğunluk için işçilerin yarısından bir fazlasının sendikaya üye olmasını yeterli görürken, işçilerin neredeyse yüzde yüzü sendikamıza üye oldu” dedi.
“İŞÇİ KIYIMI SON BULMAZ, YASAL HAKLARIMIZ YOK SAYILIRSA, DEMOKRATİK MEŞRU HUKUK MÜCADELEMİZİ HAKLARIMIZI ALINCAYA KADAR SAVAŞIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”
İşçi kıyımı son bulmaz, yasal haklarımız yok sayılırsa, demokratik meşru hukuk mücadeleleri ve haklarını alıncaya kadar bu savaşlarını sürdüreceklerini belirten Şıracı, “Bu iş yeri kurulurken belirlenen iş kolu o günden bugüne hiç değişmemiştir. Yani ilk günden beri 11 numaralı iş kolunda olan bir iş yeri sendikal örgütlenme başladıktan sonra değiştirilmek istenmektedir. Bakanlık biz örgütlenene kadar 11 numaralı iş kolunda yer alan bu iş yerinin, Şişecam’ın başvurusu üzerine yayımlanan bir tebliğ 3 numaralı iş kolunda yer almasına karar verdi ve örgütlenmemizi engelleme yolunda işverenin yanında yer aldı. Hükümet ve onun organları her zaman olduğu gibi yine işçi sınıfının karşısında sermayenin yanında yer almaktadır. Daha yakın zamanda özgür toplu pazarlık hakkımıza müdahale ederek grevimizi erteleyenler bugün de örgütlenmemizin önüne yeni engeller koymaktalar. Bunun neresinde özgürlük, neresinde hukuk var? Hepsinden önemlisi de iş koluna itiraz son yasal düzenlemeler ile yetki sürecinde bekletici neden olmaktan çıkartılmıştır. Yetki sürecini uzun ve meşakkatli bir yola sokarak sendikamızı ve üyelerimizi yıldıramayacaksınız. Bilecik Camiş Madencilik ve Şişecam işverenine sesleniyoruz. İşçi kıyımı, sendikal faaliyetlerin engellenmesi, yasaların arkasından dolanmaya çalışmak yasal ve anayasal suç işlemektir. Bunların hiç birisine asla göz yummadık ve yummayacağız. Camiş Madencilikte üye olan arkadaşlarımızın sonuna kadar arkasında duracağız. İş güvencelerini temin etmek ve en kısa zamanda toplu iş sözleşmesi yaparak haklarını almaları için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Camiş Madencilikte çalışan arkadaşlarımız, cam işçisinin ve Kristal- İş’in bir parçası olmuştur. Bundan sonra bizden bir tek parçanın dahi koparılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunca yıllık hukukumuzu gözeterek soruna barışçıl çözüm bulunmalı. İş barışını tesis ederek huzurlu ve barış içerisinde bir çalışma yaşamı tesis etmeliyiz” dedi.
Açıklanın ardından işçiler, “İş ekmek yoksa barışta yok, yaşasın işçilerin birliği, yaşasın Kristal-İş” gibi sloganlar atarak olaysız bir şekilde dağıldılar.