Danimarka Türkiye'deki vatandaşlarını uyardı

Danimarka Türkiye'deki vatandaşlarını uyardı

Dışişleri Bakanlığı tarafından DHA’ya yapılan açıklamada, Danimarka dışına seyahat edenler için bakanlığın İnternet sayfasındaki tavsiyelerin sık, sık güncellendiği belirtilerek Türkiye’nin her zaman rizikolu ülkeler arasında gösterildiği belirtildi. Yıllardır devam eden PKK terörü, gezi olaylarından sonra ortaya çıkan gerginlik, kap kaç olayları, trafik kazaları gibi olaylar nedeniyle Türkiye’ye gidecek Danimarkalıların uyarıldığını belirten bakanlık yetkilileri seyahat tavsiyelerinin, güvenlik ve terör, rizikolu coğrafya bölgeleri, işlenen suçlar, seyahat şartları, hastalık sigortası gibi 11 maddeden oluştuğuna dikkat çektiler. Türkiye’ye gideceklerin mutlaka tavsiyeleri okumaları gerektiğini belirten bakanlıktan bir yetkili “Biz hiçbir vatandaşımıza şu ülkeye seyahat etmeyin demeyiz. Ancak vatandaşlarımızı uyarmak ve tavsiyelerde bulunmak zorundayız. Türkiye’de bombalı saldırılar olduğu zaman bile “Türkiye’ye gitmeyin” demedik. Ama sayfamızda veya havaalanlarına astığımız afişlerde uyarılarda bulunduk. Şimdi de durum değişti. Danimarka IŞİD ile mücadelede ABD ve diğer ortak güçlerin yanında yer aldığı için hedef gösteriliyor. Türkiye’ye veya diğer savaş bölgelerine seyahat edeceklere gizli servis PET’in İnternet sayfasına girerek uyarıları okumaları tavsiyesinde bulunuyoruz”dedi.

SINIRDAN 10 KM UZAK DURULSUN

Uyarıda “Türkiye’ye seyahat edecek herkesin Suriye sınırına 10 km’den fazla yaklaşmaması ve bölgede ikamet etmemesi tavsiyesinde bulunuyoruz. Suriye’den Türkiye’ye terör saldırıları olabilir. PKK saldırıları normalde güney doğu bölgesinde gerçekleşiyor ancak büyük şehirlerde, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında saldıralar olabilir. Tüneller, halkın kalabalık olduğu, minibüs, halk otobüsleri, alışveriş merkezlerinden uzak durmak yararlı olur. Polisin gaz ve su sıktığı yerlerde uzak durulması da tavsiye olunur”denildi.

TÜRKİYE’NİN ADI YOK

Gizli servis PET’in sayfasında da Danimarka’nın İslami terör örgütlerinin hedefi bir ülke olduğuna dikkat çekilerek, güvenli olmayan ülkeler ve bazı ülkelerde güvenli olmayan bölgelerden uzak durulması tavsiyesinde bulunuldu. Ancak tavsiyelerde, Afganistan, Pakistan, Ortadoğu ülkeleri, kuzey batı ve doğu Afrika bölgeleri Danimarkalılar için tehlikeli bölgeler gösterilirken Türkiye’nin adından bahsedilmedi.