İsrail, Refah Geçiş Kapısını Kontrol Altına Aldı

İsrail, Refah Geçiş Kapısını Kontrol Altına Aldı
Gazze Şeridi ile Mısır arasında yer alan ve İsrail kontrolünde olmayan tek geçiş noktası olan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafı İsrail ordusunun kontrolüne geçti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını kontrol altına aldı. Refah Sınır Kapısı, İsrail dışında kalan tek sınır kapısı olarak biliniyor ve Mısır'la olan bağlantıyı sağlıyor.

Hamas'ın ateşkes teklifini kabul etmesine rağmen İsrail savaş kabinesi, bölgedeki operasyonlara devam etme kararı aldı.

Gece boyunca Refah kenti, İsrail savaş uçakları ve topçu birlikleri tarafından yoğun bombardımana tutuldu.

refahi-bombaladi2.jpg

İsrail askeri, sınır kapısına yakın bölgedeki bazı yapıları hedef aldı. İsrail Ordu Radyosu, Refah'ın doğusunda yer alan ve yaklaşık 100 bin Filistinlinin yaşadığı mahallelerin boşaltılmasını istediğini duyurdu.

ABD Saldırıyı Desteklemiyor

ABD, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını desteklemediğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu tür eylemlerin bölgedeki sivillerin hayatını tehlikeye attığını vurgulayarak, ABD'nin başından itibaren İsrail'in kara saldırısına karşı olduğunu belirtti.

Kirby, Hamas'tan gelen rehine anlaşması yanıtını değerlendirdiklerini ve bölgedeki ortaklarıyla bu yanıtı gözden geçirdiklerini ifade etti.

İsrail Başbakanlığı, Refah'taki operasyonların devamına yönelik kararın, rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın diğer hedeflerine ulaşılması amacıyla alındığını açıkladı. Ayrıca Hamas'ın önerilerinin İsrail'in taleplerini tam olarak karşılamasa da bir anlaşmaya varılabilmesi için Kahire'ye üst düzey bir heyet gönderileceği belirtildi.

Gazze'de yaşanan son çatışmalar sonucu, Refah'ta sığınmacı sayısının arttığı ve yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin bu bölgede ikamet ettiği bildirildi.