İran'da 28 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Gerçekleşecek

İran'da 28 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Gerçekleşecek
İran, 28 Haziran'da yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi'nin ardından yapılacak olan seçimlerde, 80 kişilik aday listesinden yalnızca 6 kişinin adaylığı kabul edildi. Seçim kampanyaları ise başladı.

Anayasa Koruyucular Konseyi, 80 aday adayının başvurularını titizlikle değerlendirerek, 4'ü kadın olan bu adaylardan 6'sına onay verdi. Bu isimler arasında 5 muhafazakar ve 1 reformist aday bulunuyor.

Yarışın Muhammed Bakır Kalibaf, Said Celili ve Mesud Pezeşkiyan arasında geçmesi bekleniyor. Muhammed Bakır Kalibaf, Meclis Başkanı olarak dikkat çekerken, Said Celili eski Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri olarak tanınıyor. Reformist kanattan ise eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan'ın adaylığı onaylandı.

Eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise adaylıkları reddedilen ünlü isimler arasında yer aldı. Onaylanan adaylar, kampanyalarını 27 Haziran sabahı saat 08.00'e kadar sürdürebilecekler. Ayrıca adaylar İran Devlet Televizyonu'nda yapılacak olan canlı münazarada kozlarını paylaşacaklar.

İran'da kayıtlı 61 milyon seçmen bulunuyor. Eğer 28 Haziran'daki seçimlerde hiçbir aday yüzde 50 çoğunluğa ulaşamazsa, en yüksek oyu alan iki aday Temmuz ayında ikinci turda tekrar yarışacak.