Doğru Okula Nasıl Karar Verilmeli?

Doğru Okula Nasıl Karar Verilmeli?

Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve İhlas Koleji Genel Müdürü Hami Koç, okul seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu.
Sömestr tatili yaklaşırken, bazı özel okullar bir sonraki eğitim yılı içi kayıt almaya başladı. Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve İhlas Koleji Genel Müdürü Hami Koç, okul seçimi konusunda ailelere yardımcı olacak tavsiyelerde bulundu.
Koç, “Çocuklarımız adına hep en iyisini istediğimiz için, artık okul seçimini bile planlı ve bilinçli yapmamız gerekiyor. Çocuğumuzun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan sağlıklı ve başarılı bir gelişim göstermesini istiyorsak, devam edeceği eğitim kurumunu da çok iyi seçmek gerekir. Aileler bu konuda her geçen gün daha bilinçli hareket ediyor. Çocuğunu en doğru okula gönderebilmek için olabildiğince erken araştırma yapmaya başlıyor” dedi.
AİLELERİN BEKLENTİLERİ
Ailelerin seçim yaparken nasıl bir beklenti içinde olduğunu anlatan Koç, “Aslında aileler iki temel başlık altında beklenti içinde oluyorlar. İlki okul ile ilgili beklentiler. Yani, okulda olmasını istedikleri fiziksel ve akademik özellikler. İkinci husus ise çocuklarının durumuyla ilgili beklentiler. Aile çocuğu ile yakın iletişim içindeyse, onu çok iyi tanıyordur ve çocuğunun ihtiyacına uygun özel beklentilere de sahiptir” diye konuştu.
OKUL SEÇİMİNDE YAPILAN HATALAR
Okul seçiminde ne gibi hatalar yapıldığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hami Koç, şunları ifade etti:
“Maalesef üzüntüyle söylemem gerekiyor ki, bazı anne babalarımız okul seçimi için sadece internet üzerinden yaptığı incelemeyi ve buralardaki kayıt ücretlerini esas alıyor. Böylesine hayati bir kararı bu şekilde almak, zaman içinde büyük pişmanlıklara neden oluyor ve çocuğun tekrar okul değiştirmesiyle sonuçlanıyor. Anne babalar düşündükleri okulu görmeliler. Oradaki yetkililerden bilgiler almalılar. Bunun için de bir ön hazırlık yapmalılar.”
OKULU İNCELERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ailelerin okula giriş anından itibaren, gördükleri her şeye dikkat etmeleri gerektiğini belirten Koç, “Örneğin girişteki güvenlik, okulun mimarisinin depreme dayanıklı olup olmadığı, sınıfların ve atölyelerin nasıl düzenlendiği, bahçesinin geniş olup olmadığı, spor salonunun donanımı ve daha bir çok konu çocuğun güvenliği, konforu ve sağlıklı gelişimi açısından çok önemli. Okuldan içeri girdiğiniz andan itibaren sizi karşılayan görevli ya da yöneticinin yaklaşımı ve öğrencilerle iletişimleri de çocuğunuza sergilenecek tavır açısından büyük önem taşıyor” dedi.
EĞİTİMLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN HANGİ SORULAR SORULMALI?
Koç, “Görüşmeye gitmeden önce evde bir hazırlık yapılması, görüşmeyi daha sağlıklı hale getirecektir. Veli şöyle sorular hazırlayabilir: Okul nasıl bir eğitim felsefesine sahip? Okulun temel ilkesi nedir? Nasıl bir eğitim kadrosuna sahip? Hangi akademik başarılar elde etmiş? Bence bir okulun temel ilkesi; mutlu, başarılı ve donanımlı bir insan yetiştirmek olmalıdır. Temel insanlık becerilerinden yoksun bireyin, mutlu olması ve çevresini mutlu etmesi düşünülemez. Okulun akademik imkanları elbette önemlidir. Ancak “iyi insan” yetiştirmek her şeyden daha da önemlidir.” diye konuştu.
AİLELERİN AKADEMİK BAŞARI İLE İLGİLİ KRİTERLERİ NELER OLMALI?
Ailelerin akademik başarıyla ilgili kriterlerinin neler olması gerektiğini değerlendiren Koç, ”Şunu söyleyebilirim ki, görüşmeye gidilen okul, eğer çocuğun akademik ve benlik gelişimi konusunda ailelerden bilgi istiyorsa, o okul iyi bir eğitim verme çabası içindedir. Bunun yanı sıra okulun toplu başarıya mı yoksa kişisel başarıya mı odaklandığının da anlaşılması gerekiyor. Yani okul akademik başarıyı yükseltmek için her öğrenci ile ilgileniyor mu; yoksa sadece başarılı öğrencileri grup haline getirerek bütün enerjisini onlara mı veriyor? Bunlar çok önemli detaylardır. Anne babalar, okulda etüt çalışması ya da bire bir çalışmalar olup olmadığını da sormalılar. Çünkü etütler ve birebir çalışmalar öğrencinin eksik olduğu konuların tamamlanması açısından önem arz etmektedir. Tüm öğrencilerinin başarısını isteyen okullar, etüt çalışmalarına ayrı bir önem gösterirler” diye konuştu.
“BİR ÇOCUĞUN BAŞARIYA ULAŞMASI İÇİN DOĞRU YÖNLENDİRİLMESİ GEREKİR”
Koç, “Bir çocuğun başarıya ulaşması için doğru yönlendirilmesi gerekir. Görüşülen tüm okullarda “Rehberlik servisiniz var mı?” sorusuna olumlu yanıt verilir. Ancak buradaki kritik eşik, okulun rehberlik servisine verdiği önemdir. Ayrıca rehberlik servislerinde görev yapan ekibin yeterlilik seviyesi de bilinmelidir. Çocuğun akademik ve psikolojik yeterliliğinin doğru analiz edilmesi ve uygun şekilde değerlendirilmesi rehberlik biriminin görevidir. Özellikle üniversite seçimi aşamasına gelmiş öğrencilerin doğru kariyer planına yönlendirilmesi yine rehberlik servisinin katkısıyla olacaktır. Şunu da söylemeden geçmeyeyim, okul okul inceleyen aileler rehberlik birimindeki çalışanlarla da konuşmalı ve değerlendirmelerini yaparken buradaki izlenimlerini de dikkate almalılar” dedi.
YABANCI DİL EĞİTİMİ
Yabancı dil eğitiminin önemli olduğunu belirten Koç, “Artık iş dünyasında ülkeler arasındaki sınırlar kalktı. Çok uluslu şirketlerin sayısı arttı. Çocuklarımız eğitimlerini yurtdışı programlarıyla da destekliyorlar. Dolayısıyla artık en az bir yabancı dilin öğrenilmesi olmazsa olmaz haline geldi. Bu noktada da sağlıklı bir yabancı dil eğitimi için küçük yaşlarda başlanması kritik bir konu. Anne babalarımız, seçecekleri okulun yabancı dil eğitimi konusundaki kriterlerini mutlaka irdelemeliler. Yabancı dil eğitim kadrosu kaç öğretmenden oluşuyor? Okulda kaç yabancı dil öğretiliyor? Yabancı dil haftada kaç ders? Yabancı dil konusunda kurumun hedefleri neler? Yabancı dili geliştirmek için kurum nasıl aktiviteler düzenliyor? Yurtdışı için tecrübe fırsatı sunuyor mu? Teknoloji konusunda ise; okulun sahip olduğu teknolojik imkanların ne olduğunun, bu imkanlardan ne ölçüde faydalandıklarının, teknoloji alanında destek ve eğitim verecek öğretim kadrosunun konuya ne kadar hakim olduğunun bilinmesi gerekiyor” dedi.
OKULLARIN DÜZENLEDİKLERİ ORGANİZASYONLAR VE SOSYAL AKTİVİTELER NE DERECE ÖNEMLİ?
Koç, “Anne babalarımızın ilk hedefi çocuklarının akademik açıdan başarıya ulaşması. Bu nedenle araştırmalarında bu konuyu ön planda tutuyorlar. Ama şurası unutulmamalı ki, sosyal aktiviteler akademik başarıyı destekleyen önemli unsurlardır. Öğrencinin sosyal çevrelerde aktif olarak yer alması, hem çocuğun sosyal gelişimini destekler hem de başarıya ulaşmasında etkin rol oynar. Bu açıdan seçilecek okulun sosyal aktivitelere ne kadar önem verdiği iyi incelenmelidir. Öğretmenler çocukları spor dallarına teşvik ediyorlar mı? Okulun sanat dallarına bakış açısı nasıl? Farklı atölyelere sahip mi? Ne tür sosyal aktiviteler düzenleniyor? Sosyal sorumluluk projeleri üzerinde çalışıyorlar mı?. Bunlar da okul seçiminde sorulması gereken önemli sorular arasında yer alıyor” dedi.
Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Özetlemek gerekirse; anne babalarımız, biricik yavrularının geleceği için, göndermek istedikleri okula sağlıklı bir araştırmayla ve yerinde görerek karar vermeliler. Kendilerinin ve çocuklarının hedeflerine uygun olup olmadığını iyice irdelemeliler. Böylesine önemli bir karar, kulaktan dolma bilgilerle ya da okulların web sitesine bakılarak verilmemeli. Çünkü, çok kıymetli çocuğumuzun geleceği söz konusu.”