Dünya Bankası Gaziantep’i Dünyaya Örnek Kent Seçti

Dünya Bankası Gaziantep’i Dünyaya Örnek Kent Seçti

Dünya Bankası, dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden birisi olarak seçtiği Gaziantep’i mercek altına aldı. Gelişmekte olan dünya kentlerine model olarak gösterilen Gaziantep’in öyküsünü araştıran Dünya Bankası uzmanları, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve GAÜN Teknoloji Transfer Ofisi yetkilileriyle üniversite-sanayi işbirliği ve Gaziantep’in yükselişinde üniversitenin katkısını konuştu.
Dünya Bankası Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı (CCKB) Projesi kapsamında, ekonomik açıdan başarılı ve ilginç bir kent olarak değerlendirdiği Gaziantep mercek altına alındı. Bu amaçla 25 Ağustos’ta başlayıp 6 Eylül’e kadar sürecek bir inceleme için Gaziantep’e gelen Dünya Bankası uzmanları Z. Joe Kulenovic, Austin Kilroy ve Dünya Bankası Ankara Ofisi’nde görevli Avrupa ve Orta Asya Uzmanı Can Selçuki, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Teknoloji Transfer Ofisi yetkilileriyle bir araya geldi. GAÜN Teknopark Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Vuruşkan, TTO Genel Müdürü Ekrem Tekin, Teknopark Araştırma ve Teknolojik Altyapı Güçlendirme Uzmanları Lauri Kuukasjorvi ve Yannis Pierrakis ile görüşen Dünya Bankası heyeti, Teknoloji Transfer Ofisi - üniversite- özel sektör işbirliği, üniversitenin kalkınmaya yönelik özel uygulama alanları, kalkınma sırasında yaşanan darboğaz ve sorunlar, proje uygulamalarının kaynakları gibi konularda bilgi alışverişinde bulundu.
Daha sonra Rektör Coşkun’u makamında ziyaret eden heyet, yaklaşık iki saat kentle ilgili her konuda bilgi aldı. Görüşmeyi değerlendiren Coşkun, toplantıda başarılarla dolu bir Gaziantep öyküsünün değerlendirildiğini belirtti.
Dünya Bankası uzmanlarına, Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları, halkın yapısı, göç, tarihsel arka plan dahil birçok konuda bilgi verdiğini ifade eden Coşkun, “Bu arada üniversitenin halkla olan bütünleşmesi, özellikle son yıllardaki üniversite - halk, üniversite - sanayi işbirliğinde varılan başarılı noktaları ele aldık. Üniversitenin bölgeye kattığı önemli bir katma değer olduğunu ve bölgenin kalkınmasına yardımcı olduğuyla ilgili deneyimlerimizi sunduk. Bunun dışında Kent Konseyi Başkanı olarak yapılan faaliyetler konusunda paylaşımda bulunduk. Her zaman söylediğimiz bir dünya kenti olan Gaziantep’in bu başarı öyküsünün altındaki nedenleri inceleyip dünyadaki başka illere örnek olacak bir rapor hazırlamaya çalışan Dünya Bankası yetkilileri görüşmeden oldukça memnun ayrıldı” dedi.
Dünya Bankası’nın dünyanın dört bir yanındaki ekonomik açıdan başarılı şehirleri mercek altına aldığını ve bu kategoride belirlenen 7 şehirden birisinin Gaziantep olmasının gurur verici olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, uzmanların özellikle Gaziantep’i bugüne getiren özellikleri merak ettiğini belirterek, “Ben de kendilerine bunun altında Gaziantep’in tarihin getirdiği köklerin olduğunu, bu müteşebbis ruhun son beş-on senenin değil, belki son yüz, yüzeli yılın getirdiği, daha önce de değişik kültürlere ev sahipliği yapmasının, buradaki farklı kültürlerin bir arada yaşamasına sıcak bakan bir sosyal yapının olmasından kaynaklandığı vurgusunu yaptım. Kent insanının ayrıca, bir memur zihniyetiyle değil, çalışan, üreten zihniyette olmasının büyük katkısının olduğunu ifade ettim. Gaziantep’in bu çekirdek zihin yapısının üzerine, dünyaya açık bir bakış açısının olmasının da dönüşümünü ve yeniklere çabuk adapte olmasını sağladığını anlattım. Bu gelişmede bizim de üniversite olarak bilimsel bilgilerle, toplumu endüstri ve sanayiyle buluşturma konusunda çok büyük çabalar gösterdiğimizi somut bulgularla vurguladık. Gaziantep’in tüm bunların yoğrulmasıyla hızlı büyüyen, üreten bir şehir olma hüviyetine sahip olduğu gerçeğini ifade etti” diye konuştu.
Yaklaşık 10 gün Gaziantep’i uzmanlarıyla mercek altına alan Dünya Bankası, dünyadaki rekabetçi şehirlerin değerlendirildiği bilgi tabanı için kentin çeşitli kesimlerinden gelen yetkililerle bir araya geldi. 6 Eylül’e kadar temaslarını sürdürecek olan heyet, 1 Eylül’de İpekyolu Kalkınma Ajansı’nda kent yönetimi ve iş dünyasının temsilcileriyle geniş katılımlı bir toplantıda bir araya gelecek. Banka uzmanlarının yaptığı değerlendirmede, Gaziantep’i Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomik açıdan başarılı ve ilginç bir örnek olduğu belirtilirken, Gaziantep’in GSYH ve istihdam artışı açısından Türkiye ekonomisi ve ECA Bölgesi’ndeki başka birçok şehrin üzerinde performans gösterdiği, bu kentin deneyiminin dünyanın başka bölgelerindeki ekonomik sonuçlarını iyileştirmek isteyen benzer şehirler için de farklı dersler sunabileceği vurgulandı.