Elektronik Kamu Alımları Platformu Eğitimi Yapıldı

Elektronik Kamu Alımları Platformu Eğitimi Yapıldı

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2014 yılı teknik destek programı kapsamında Kamu Hastaneler Birliği’nce, Kamu İhale Kanunu Mevzuatı ve Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) uygulamaları konulu eğitim programı düzenlendi.
Batman’da bir otelde düzenlenen ve 4 gün sürecek olan Kamu İhale Kanunu Mevzuatı ve EKAP Uygulamaları konulu eğitim programına Batman Valisi Azmi Çelik, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu ve Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Kars, Muş, Hakkari Kamu Hastane Birliği çalışanları sağlık çalışanları katıldı. Eğitim programında konuşan Genel Sekreter Dr. Hakan Pamukçu, 2003 yılı öncesinde ihale işlemleri sınırlı bir kanunla gerçekleştirilirken günümüzde bu iş ve işlemlerin tamamen elektronik ortamda hem kamu çalışanlarını hem de tedarikçilerin rahatlıkla sürece dahil olmasının sağlandığını söyledi.
Kamu çalışanları EKAP üzerinden ihalelerini adım adım hazırlama kolaylığına sahip olurken, firmalar ülkenin bir ucundan iş yerinden ihale şartnamesi alabildiğini, ihale sonucunu takip edilebildiği ve ihale sonucuna itiraz edebileceği kolaylığa sahip olduklarını ifade eden Pamukçu, "Bu yönüyle iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda iyi bir yol kat edilmiş oldu. Bunun yanında ihaleler ile ilgili taraflar arasında oluşan anlaşmazlıklar da çok önemli bir başlık olarak önümüze çıkmaktadır. Anlaşmazlıkların bir kısmı bilgi eksikliğine bağlı işlem hatalardan kaynaklandığı gibi bir kısmı da bazı hususlarda kanunda açıklık olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu anlaşmazlıklar bazen öyle bir duruma geliyor ki ancak idari yargı çerçevesinde nihai kararlar alınarak çözüme ulaşılıyor. Bu saymış olduğum nedenlerden dolayı bu programımızda Profesyonel ve deneyimli uzmanlar tarafından kamu ihale kanunu mevzuatı, ihale belgelerinin düzenlenmesi. Elektronik kamu alımları platformunun kullanılması, EKAP’taki belgelerin doldurulması ve kamu ihale mevzuatına göre ihale yapılmasının yanında yeni Kamu ihale sistemini etkin kullanabilmek, basit hatalar yüzünden ihale iptali yaşamamak, ihalelerin zamanında tamamlanmasını sağlamak, hatasız ihale dosyası hazırlayabilmek ve kamu ihale kanunu mevzuatı ve EKAP uygulamalar] konusunda çok değerli bilgiler alacağız.Bu projenin ilimiz ve konuk illerden gelen misafirlerimize katkı sağlayıp kamu kurumlarındaki bu konudaki bilgi eksikliklerini bir nebzede olsa gidermesi hem projemizin amacına ulaşmış olması hem de kurumsal olarak vermiş olduğumuz katkıdan dolayı bizi oldukça mutlu edecektir" dedi.
Toplantı daha sonra soru ve cevaplarla devam etti.