Erciyes Üniversitesinden Harç Savunması

Erciyes Üniversitesinden Harç Savunması

Erciyes Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, harç ücretleri ile ilgili olarak, harç miktarlarının Bakanlar Kurulunca belirlendiğini, belirlenen ücretlerinde üniversiteler tarafından her eğitim-öğretim yılı başında tahsil edildiği ifade edildi.
Erciyes Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, “Normal öğrenim süresindeki öğrencilerimizden hiçbir surette öğrenim ücreti veya katkı payı tahsil edilmemektedir. Ancak bir öğrencinin aynı derse üçüncü kez kayıt yaptırması halinde, azami öğrenim süresini tamamlayan öğrencilerimizin ise aldığı tüm dersler için kredi başına belirli bir miktar harç ödemektedir. Ders alma sayısıyla hesaplanan ders ücreti veya harç miktarı hesabı halen yürürlükteki 2547 sayılı YÖK kanunun 46.maddesinin ç,d,e ve f bentlerine dayanmaktadır” açıklamalarında bulunuldu.
İlgili kanun maddelerini açıklayan üniversite yönetimi, “2547 sayılı kanunun 46 (ç.) 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası, dördüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde yüz, beşinci veya daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüz fazlası ile hesaplanır. 46 (d.) 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması halinde, her bir ilave ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için bu maddenin (c) fıkrasına göre belirlenecek olan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde üçyüzü, dördüncü ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde dörtyüzü olarak hesaplanır. 46 (e.) 44 üncü maddenin (c) fıkrasında belirlenen süreler içerisinde yandal veya çift anadal öğreniminin tamamlanamaması nedeniyle ilave ders alınması halinde, her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üç ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüzü olarak hesaplanır.
46 (f.) Lisansüstü öğrenimin, 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde tamamlanamaması halinde, tez aşamasında ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti, lisansüstü öğrenim için belirlenen dönemlik katkı payı veya öğrenim ücretine (d) fıkrasındaki oranlar uygulanarak hesaplanır” ifadeleri kullanıldı.
Üniversite yönetimi ayrıca, “Yasanın çıkmış olduğu dönemde konulan 46. maddenin “ç,d,e ve f bentlerinin 2014-2015 eğitim-öğretim yılı itibariyle uygulamaya konulacağı; 2 Kasım 2011 tarih ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 662 sayılı KHK ile belirlenmiştir. Bu maddenin uygulanmaması ile ilgili bu güne kadar Bakanlar Kurulu ve YÖK’ten hiçbir genelge gelmemiştir. Erciyes Üniversitesi, halen yürürlükte olan yasal gerekliliği uygulamaktadır. Yine 2547 sayılı yasaya eklenen Geçici Madde 60 - (Ek: 11/10/2011-KHK-662/95 md.)’de
“Bir derse ikiden fazla kayıt yaptırılması, ilave ders alınması veya 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması hallerinde, 46 ncı maddenin (ç), (d), (e) ve (f) fıkraları uyarınca her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinin artırımlı olarak uygulanmasını öngören hükümler, 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Söz konusu eğitim-öğretim yılına kadar durumu anılan fıkraların kapsamına giren öğrencilerden, ders tekrarı olup olmadığı ve öğrenimin süresi içinde tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın, ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerden alınacak tutarda öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti alınır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 2011-2012 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerden alınmış öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretlerinin artırımlı kısmı, talep edilip edilmediğine bakılmaksızın ilgililere red ve iadeler gelir kaleminden iade edilir” denilmektedir” ifadeleri yer aldı.
‘Sosyal medyada Erciyes Üniversitesi’nin uyguladığı öğrenim ücretleri hakkında yürütülen karalama kampanyası haklı gerekçelere dayanmamaktadır’ denilen açıklamada, “Bu tepkiler öğrencilerin daha çok duyuruları dikkatle okumamasından kaynaklanmaktadır. Sosyal medya üzerinden yayılan bu söylentiler, kimi yazılı ve görsel basınımızda da maalesef hiç incelenmeden kullanılmaktadır. Erciyes Üniversitesi var olan yasal düzenlemeyi uygulamaktadır. Yapılan bu tepkilerin muhatabı Erciyes Üniversitesi değildir. Tüm üniversiteler 2547 sayılı kanunun gereğini uygulamak zorundadır. Erciyes Üniversitesi keyfi bir uygulama yapmamakta olup mevcut yasaları uygulamaktadır. İlgili yasalar hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler webden kolaylıkla kanun maddelerinin tam metnine ulaşabilirler. Yükseköğretimde kaliteyi hedefleyen bu düzenleme, ortalama 4 yıl olan öğrenim süresini daha çok 8-10 yılın üzerinde hala tamamlayamayan veya aynı dersi defalarca alıp başarısız olan öğrencilerimizi etkilese de öğrenimini normal süresi içerisinde tamamlayabilecek olan hiçbir öğrencimiz bu yasadan olumsuz yönde etkilenmemektedir. Kaldı ki üniversitelerde tahsil edilen öğrenim katkı payları, yine bazı eğitim öğretim giderleri yanında öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif aktiviteleri için resmi yollardan harcanmakta üniversiteler için herhangi bir kâr veya kazanç amacı bulunmamaktadır. Sosyal medyada ve yazılı basında fütursuzca yazılan eleştirilerin üniversitemizi karalama kampanyasına dönüşmesi kanunları uygulayan Üniversitemiz yönetimi tarafından esefle karşılanmaktadır. Oysa ki görüldüğü üzere harçların miktarlarının belirlenmesi ve uygulaması mevzuatta açık ve net olarak belirtilmiştir” diyerek üniversite yönetimi kendini savundu.