Erdoğan: IŞİD'e karşı pozisyon değişecek

Erdoğan: IŞİD'e karşı pozisyon değişecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD dönüşü açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

Bu ziyaret vesilesi ile çok sayıda ikili görüşmeler yaptım. Toplam 17 liderle görüştüm. Bunların büyük kısmını Türkevi'nde gerçekleştirdim. Temaslarımızda düşüncelerimizi muhataplarımıza en üst seviyede ilettim.

Verimli bir çalışmayı dün akşam final toplantısı ile bitirip ülkemize döndük.

Sorular

Obama görüşmesinde neler ele alındı, IŞİD konusunda atılacak adımlar?

Değerli arakadaşlar öncelikle şunu söylemekte fayda var. Bölgede kritik bir dönemi yaşıyoruz. Irak'ta mevcut terör eylemleri bizi ilgilendirmez deme lüksümüz yok. Yaklaşık 1 buçuk milyon sığınmacının ülkemize geldiği noktada bana ne diyebilir miyiz? Böyle bir ortamla karşı karşıyayız. Orada mücadele veren örgütler var. Dünyada aklıselim hakim olmadı. Dört yıldır biz bunları seslendirdik ama dünya duymadı. IŞİD'in işgal etmesi ve yaşananlar, hakikaten acımasızca devam eden bizim dinimizle alakası olmayan uygulamaları kabul etmek mümkün değildir.

Baştan beri rehinelerimizi ülkemize getirme gayretinde olduk. içerde ve dışarıda çeşitli yakıştırmalar oldu. Biz sözün ve lafın değil eylemin tarafında olmak zorundaydık. MİT, TSK, siyasi iradenin başarısı ile yurda getirdik.

Atmamız gereken adımlarda 3 başlık çok önemli. Biri malum uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi ve bu uçuşa yasaklı bölgenin güvence altına alınması. İki, güvenli bir bölgenin Suriye tarafından tesis edilmesi ve bu güvenli bölgede artık yapılanmanın nasıl olacağı konusunda nihai adımları atmak, üçüncüsü de eğit-donat anlayışıyla bu süreci kimlerle nasıl yöneteceğiz, bütün bunların içeriklerini görüşmek

Silahların bazı grupların eline geçmesi ve yeniden silahlandırmaya nasıl bakıyorsunuz? Ortak operasyon

Dört yıl önce bu örgütlerin tamamı yoktu zaten bu örgütler Irak'ta El Kaide'den doğdu ve Suriye'de güç kazandı. Bunlar bataklıktan palazlandı. Suriye'de ABD silahı olmaz Rus silahı olur. Irak'ta Maliki kaçınca ABD silahları IŞİD'in eline geçti. Bu yanlışı kendileri de kabul ediyor zaten. Bütün bunlara karşı Cidde'de kırk ülke bir araya geldi. O toplantıda bizler insani yardım konusunda katılabiliriz dedik. Ogünün şartları onu gerektiriyordu. Koşullar değişti, süreç daha farklı olacak. Tezkere parlamentodan geçtikten sonra atılması gereken adımlar atılacaktır. Güvenlik adımları süratle atılacaktır. 104 ülke bu girişimi destekliyor bu sayı daha da artabilir.