Eşbaşkan Fırat Anlı Gazi Köşkünü Gezdi

Eşbaşkan Fırat Anlı Gazi Köşkünü Gezdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Gazi Köşkü Sosyal Tesisleri’ni ziyaret ederek açıklamada bulundu. Anlı, tarihi, kültürel ve doğal alanlarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini belirterek, son birkaç ay içerisinde kaçak yapılaşmaya ciddi bir müdahalede bulunduklarını söyledi.
Büyükşehir ve ilçe eşbaşkanları tarihi Gazi Köşkü’nü ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarete Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Seyid Narin ve Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri katıldı. Ziyarette konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Gazi Köşkü’nün son üç yıldır özel bir işletme tarafından işletildiğini hatırlatarak yapılan yasal başvurular, mahkeme süreci ve görüşmeler sonrasında işletmeyi devraldıklarını söyledi. Anlı, "Gazi Köşkü’nün kentin turistik, tarihi ve doğal güzelliklerinin bir arada olduğu bir yerdir. Bir tarafta Keçi Burcu, Yedikardeşler Burcu, Evli Beden Burcu ile tüm haşmetiyle duran Diyarbakır surları, diğer tarafta ezelden beri bahçeciliğin, meyveciliğin tarımın yapıldığı tarihi Hevsel Bahçeleri, hemen arkamızda Köşkler bölgesi, Semah Köşkü, Erdebil hemen dibindedir. Merwaniler’den kalma 10 Gözlü Köprü, Kırklardağı. Diyarbakır’ın ruhu sanırım burasıdır. Diyarbakır’ı Diyarbakır yapan, bu şehre kimliğini veren, bu şehre yaşam gayesi veren bu bölgedir" dedi.
DİYARBAKIR’DA KAÇAK YAPILARA İZİN YOK
Tarihi, kültürel ve doğal alanlarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini kaydeden Anlı, "Değerlerimize uymayan kimi işletmelerin bizi rahatsız ettiğini ifade etmek gerekiyor. Bu konuda son birkaç ay içerisinde kaçak yapılaşmaya ciddi bir müdahalede bulunduk. 10 Gözlü Köprü civarındaki kaçak yapılaşmayı gidermeyi planlıyoruz. Oradaki çalışmayla halkımızın ailece gezip dolaşabileceği, Diyarbakır’ın turizm potansiyeli açısından da geri dönüşümü olacak bir hale gelmesini planlıyoruz.Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesinde olduğunu bilmekteyiz. önümüzdeki haziran ayında aday listeden çıkıp kalıcı listenin beratını alması için çabalayacağız.Bu konuda da güzel gelişmeler var. Hem Diyarbakır’da, hem Ankara’da, hem bizatihi girişimlerimiz vardır. UNESCO merkezinde, öncelikle Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin herkesten daha fazla talepkar olması gerekiyor" diye konuştu.