Görme engelli vatandaşın PTT çilesi

Görme engelli vatandaşın PTT çilesi

2 saate yakın PTT şubesinde bekletilen görme engelli Tayfun Turgut, görme engellilerin PTT Genel Müdürlüğünün aldığı karar doğrultusunda havale, para, transferi, kredi çekme gibi işlemleri yapamadıklarını iddia etti.

Bursa'da, Altı Nokta Körler Derneği Başkanı görme engelli Tayfun Turgut, uluslararası para transferi yapmak için PTT şubesine gitti. İddiaya göre, PTT şubesindeki memur, Turgut'a yönetmelik gereği işlem yapamayacağını bildirdi. Bunun üzerine yönetmeliği incelemek isteyen Turgut, yaklaşık 2 saat şubede bekletildi. Mesai bitimine kadar çalışan memurlar, Turgut'a herhangi bir evrak sunamadı.

Mağduriyetinin derhal giderilmesini talep eden Turgut, "Saat 16:00'da postahaneye geldim. Uluslararası para transferi yapmak istedim. Bunun üzerine ilgili personel görme engellilere bu konuda yardımcı olamayacaklarını söyledi. Ben de kendilerine "Elinizde böyle bir düzenleme var mı" diye sordum . Düzenlemenin ellerinde olduğunu belirtmelerine rağmen bana herhangi bir evrak gösteremediler. Ancak bir buçuk, iki saat beni beklettiler. Sonuçta ellerinde kanuni bir düzenleme olmadığı ortaya çıktı. Kendim de dernek başkanı olduğum için kanuni maddeleri kendilerine ilettim. Genel müdürlüklerinin almış olduğu bir karar olduğunu söylediler. Beni bu konuda mağdur ettiler. Görme engellilerin kredi çekme, havale yapma gibi hiçbir işlemin yapılamayacağını belirttiler" dedi.

Tüm bankalarda işlem yapabildiklerini ifade eden Turgut, "Görme engelliler madem bu işlemleri bir başına yapamayacaksa, şahit getirdiğinde yapabilirler mi diye sordu. Bu soruya yine olumsuz cevap verdiler. Meclisin çıkardığı yasalara göre mi yoksa kendi genel müdürlüğünüzün çıkardığı yasaya göre mi hareket ettiklerini sorduğumda ise, genel müdürlüğün almış olduğu karar doğrultunda hareket ettiklerini bildirdiler. Böyle bir olumsuz hadise yaşadım. Ben yaşadım, ama diğer engelli arkadaşlarımızın yaşamaması için buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Kısa zamanda bu meselenin çözümünü talep ediyorum. Yasadaki mevzuatların hepsini PTT Bölge Müdürlüğüne getirerek böyle bir işlemin yapılabildiğini göstermek için kendilerine vereceğim. Bankalarda, noterlerde ve bilumum kamu kuruluşunda görme engelliler isterse şahit bulundurur, isterse bulundurmaz. Yasaları önüne koyacağız. Kanuna göre mi hareket ediyor, yoksa kurum içinde alınan kararlara göre mi hareket ediyorlar, bunu onların vicdanına bırakacağız" dedi.

PTT yetkilileri ise yönetmelik gereği böyle bir işlemi yapamadıklarını kaydetttiler.