Halı Sektör Kurulu Hannover’de Toplandı

Halı Sektör Kurulu Hannover’de Toplandı

Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına katılan Türkiye Halı Sektör Kurulu Yönetim Kurulu üyeleri Salahattin Kaplan Başkanlığında toplandı.
Halı sektörüyle ilgili çeşitli görüş alış verişinde bulunan sektör kurulu üyeleri 2015 yılı hedeflerini de belirledi.
Sektörün 2014 verilerinin değerlendirilmesinin ardından 2015 yılı hedefleri belirlenerek ihracatta yaşanan sorunlarla ilgili çözüm önerilerinin ilgili bakanlıklara bildirilmesine karar verildi. Ekonomi Bakanlığı tarafından birçok ülkede açılması planlanan Türkiye Ticaret Merkezleri üssü ile ilgili görüş bildirilmesine de karar veren Türkiye Halı Sektör Kurulu ABD’de iki ayrı merkezin kurulması gerektiğini belirterek, bu merkezler için New York ve LasVegas kentlerini önerdi. Halı sektörü için yeni pazar arayışlarının sürdürülmesi gerektiği yönünde görüş birliği sağlayan sektör kurulu, 2015 yılında özellikle Güney Amerika ve Afrika ülkelerinin mercek altına alınması gerektiğini vurgulayarak, bu bölgelerde ticari faaliyetlerin arttırılması için gerekli girişimlerin yürütülmesine karar verildi. Dünya’nın birçok ülkesinde gerçekleştirilen sektörle ilgili fuarlara da katılınması yönünde alınan kararlara ek olarak Gaziantep’te yapılmakta olan “Domotex Gaziantep Halı Fuarı Türkiye” ile ilgili çalışmaların ve tanıtım faaliyetlerinin arttırılması da karara bağlandı.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan “Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarında gerçekleştirdiğimiz sektör kurul toplantımıza Türkiye’nin Hannover Baş Konsolosu Mehmet Günay ve Ticaret Ateşesi Mehmet Kudret Ceran da katılmış olup; 2015 yılı ile ilgili gerçekleştirilecek çalışmalar ile ilgili görüş alış verişinde bulunulmuştur. Ekonomi Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulacak olan Türkiye Ticaret Merkezleri çalışmalarında kurulumuz halı sektörü ile ilgili Amerika’nın New York ve LasVegas kentlerinde Türkiye Ticaret Merkezleri kurulması yönünde görüş bildirme kararı almıştır. Sektör olarak Ekonomi Bakanlığımızın bu yeni uygulamasını destekliyoruz. Türkiye Ticaret Merkezleri ofisleri ve teşhir salonlarıyla Türkiye’nin, ihracatçı firmaların ve Türk ürünlerinin tanıtım üssü, depo ve antrepo hizmetleri ile lojistik merkezi, hukuki ve mali danışmanlık hizmetleri ve pazara giriş hizmeti ile aktif hukuki ve mali danışmanlık ile yurtdışı pazarlama birimi olarak önemli görevler icra edecek, yeni ve süreklilik arz eden bir yapı olacak. Bu destek mekanizması ile yurtdışında tek başına birim açma imkânı olmayan şirketlerimize sunulan ofis, depo ve shoowroom alanlarıyla şirketlerin yurtdışı pazarlara girişine yardımcı olunacak; bürokrasi, yüksek maliyetler, güvenlik sorunları vb. nedenlerle pazara girişin zor olduğu noktalara ulaşma imkanı sağlayacaktır. Diğer taraftan şu anda dünya halı sektöründe en önemli aktörler arasında yer alan Türkiye’nin elde ettiği bu gücün arttırılması ve teknolojiye dayalı üretimin geliştirilmesi yönünde görüş birliğine varılmıştır. 2015 yılı içerisinde sektörümüzün Afrika ve ABD pazarları yanında Ortadoğu ve Uzakdoğu’da da etkin olabilmesi için gerek tanıtım gerekse bu ülkelere yönelik çeşitli faaliyetlere katılınması gerektiği yönünde ortak görüş birliği sağlanmıştır. Önümüzde Çin’de 24-26 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek DomotexShanghai Yer döşeme ve Halı Fuarı bulunmaktadır. Bu fuara katılarak halı üreticilerimize ve ihracatçılarımıza yönelik ortak bir stant kurulacak olup burada halıcılarımızın dünyanın birçok ülkesinden gelecek olan alıcılarla irtibat kurması yönünde desteklenmesi sağlanacaktır” dedi.
Almanya’da gerçekleştirilen halı sektör kurulu toplantısına Türkiye’nin Hannover Baş Konsolosu Mehmet Günay ve Ticaret Ateşesi Mehmet Kudret Ceran, Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Uysal ile yönetim Kurulu üyelerinden Hüseyin Kaplan, Şıh Mehmet Öztürk, Yusuf Kaplan, Erkan Bükücü, Bülent Ulutaş, İstanbul Halı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden Ç. Burak Aydoğan, Nevzat Erkmen, GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş, Genel Sekreter Yardımcısı Mikail İrtegün ile Uzman Yardımcısı Ahmet Şahbudak katıldı.