Hasan Kalyoncu Üniversitesi Doğayı Koruyan Projelere Destek Veriyor

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Doğayı Koruyan Projelere Destek Veriyor

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), atık yağların doğaya verdiği zararları önleyen atık yağ toplama projelerine destek veriyor.
Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre atık endüstriyel yağlar, lisanslı atık yağ toplama firmaları tarafından, atık motor yağları ise motor yağı üreticileri veya bunların yetkilendirilmiş kuruluşları tarafından toplanıyor. Bakanlık istatistiklerine göre, Türkiye’de yıllık yaklaşık 450 bin ton madeni yağ piyasaya sürülüyor ve bu yağların yaklaşık 250 bin tonu atık yağ oluşturuyor. Yıllık oluşan 250 bin ton atık yağdan yaklaşık 45 bin ton madeni atık yağ toplanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, etkili bir atık yağ toplama sisteminin oluşturulabilmesi ve toplama miktarlarının artırılabilmesi için belirlenen şartları yerine getirecek olan çevre lisanslı atık yağ geri kazanım tesislerini artırmayı planlıyor. HKÜ, bu projeye destek vererek, atık yağların çevreye verdiği zararlardan olan kanalizasyon sistemlerinin tıkanması, yeraltı sularının kirlenmesi ve atık yağların arıtma tesisi maliyetlerini artırması gibi çeşitli zararlı faktörlerin oluşumunu engelliyor.
ÖĞRENCİLER KAPI KAPI DOLAŞIYOR
Lavaboya dökülen atık yağların suyu kirlettiğine dikkat çekilerek başlatılan projede HKÜ öğrencileri, ev ev dolaşarak projenin anlam ve önemini anlatarak atık yağ toplanmasını yaygınlaştırmayı planlıyor. Apartmanlarda apartman görevlileri ile de görüşüp onlardan da destek alan HKÜ öğrencileri, tüm hanelerde projenin yaygınlaşması için yoğun bir çaba sarf ediyor. Öğrenciler, sitelerin girişlerine, apartman içlerine ve ulaşabildikleri tüm hanelere broşürler ve afişler dağıtarak, semt sakinlerini atık yağların toplanmasını ve halkın bilinçlenmesini amaçlıyor. Atık yağlarını teslim etmek isteyenlerin 444 9 924 numaralı telefonu araması durumunda ekipler ev adresine gelerek atık yağları topluyor. Kampanya kapsamında aylık 30 tona yakın atık yağ toplanması hedefleniyor. Toplanan atık yağlar anlaşmalı lisanslı bio-dizel firmaların tesislerinde yakıta dönüştürülecek.