Hitit’te “deneyim Ve Başarı Hikayeleri” Konulu Etkinlik

Hitit’te “deneyim Ve Başarı Hikayeleri” Konulu Etkinlik

Avrupa KOBİ Haftası etkinlikleri kapsamında Hitit Üniversitesi ve KOSGEB Müdürlüğü tarafından ‘Deneyimler-Başarı Hikayeleri’ başlıklı bir konferans düzenlendi.
Cazgır A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Orhan Cazgır’ın bilgi ve tecrübelerini paylaştığı programı Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Çetin Başaranhıncal, KOSGEB Müdürü Ahmet Dursunoğlu ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Aykul ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri izledi.
KOSGEB Müdürü Ahmet Dursunoğlu, Avrupa KOBİ Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenledikleri “Deneyimler-Başarı Hikâyeleri” başlıklı toplantının, öğrencilerin girişimciliğe özendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Girişimcilik faktörünün önemine değinen Dursunoğlu, Avrupa’da ve batılı ülkelerde eğitimini tamamladıktan sonra kendi işini kurmak isteyen gençlerin oranının yüzde 20, Türkiye’de ise yüzde 4 seviyelerinde olduğunu belirtti.
Kendi işini kurmak isteyen gençlerin oranını Avrupa seviyesine yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Dursunoğlu, “Avrupa KOBİ Haftası ile KOBİ’lerin desteklenmesi için AB’nin, ulusal otoritelerin ve diğer ilgili kuruluşlarının faaliyetlerini desteklemek ve yaygınlaştırmak, girişimciliği desteklemek ve gençleri girişimciliğe özendirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda ülkeler her yıl KOBİ Haftası’nda belli bir tema dahilinde etkinlikler düzenlemektedir. Ülkemiz son yıllarda, bu tür etkinliklerin en çok düzenlendiği ülke olma özelliğine sahip olmuştur” dedi.
PARA KAZANMAYI DEĞİL ÜRETMEYİ HEDEFLEYİN
Yaklaşık 40 yıllık tecrübesini öğrencilerle paylaşmak üzere etkinliğe katılan Cazgır AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cazgır da, öğrencilere ‘İş hayatına atıldığınızda önceliğiniz para kazanmak olmasın. Para kazanmayı değil üretmeyi hedefleyin. Üretmenin, üretebilmiş olmanın hazzını aldığınızda önünüzdeki bütün kapılar açılacaktır. Ülkemizin üretmeye, üreten insanlara ihtiyacı var. Zahmetsiz gelen rahmeti almayın, o; sizi dejenere edecektir. En iyi iş zorluklardan çıkar. Zorlukları yenerseniz başarılısınız’ diye konuştu.
Mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra alacakları diplomaların kendileri açısından bir farklılık oluşturmayacağını belirten Orhan Cazgır, öğrencilerden eğitim dönemlerini iyi değerlendirmelerini istedi.
Çorum’un bir sanayi şehri olduğunu, burada makine mühendisliği eğitimi alan öğrencilerin şanslı olduğunu dile getiren Cazgır, “Bir ilde sanayi kültürü 250 yılda oluşur. Çorum bu konuda hızlı yol almış. Ben de bir Samsunlu olarak yatırımımı Çorum’a yaptım, çünkü burada sanayi kültürü var. Sizler de Çorum’da makine mühendisliği eğitimi alıyorsunuz. Bunun kıymetini bilin. Sanayi kuruluşlarına gidin, iş isteyin. İşi, öğrenmek için isteyin. Bu hem mezun olduğunuzda CV’nize ekleyeceğiniz bir başlık, hem de pratik eğitim alma imkanı sağlayacaktır. Ayrıca işinize karşı özgüveninizi geliştirecektir” şeklinde konuştu.
Öğrencilere, staj dönemlerini iyi değerlendirmeleri için tavsiyelerde bulunan Cazgır, “Eğitim döneminizde gerek staj, gerekse staj dışı çalışma için bir sanayiciye gittiğinizde ‘bana ne kadar ödeyeceksiniz?’ değil, ‘bana ne öğreteceksiniz?’ diye sorun. Şunu da unutmayın ki; ister staj olsun, isterse okuldan sonra atılacağınız iş hayatı olsun, siz mühendis de olsanız, işe yeni başladığınızda acemisiniz. Dolayısıyla işe yeni başladığınızda kendinize ‘ben mühendisim’ demeyin, ‘ben acemiyim’ deyin ve o işletmedeki herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışın” ifadelerini kullandı.
İŞSİZLİK DEĞİL MESLEKSİZLİK VAR
Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal da öğrencilere, kendilerini eğitim dönemlerinde çok iyi geliştirmeleri yönünde tavsiyede bulundu.
Çorum’da işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu belirten Başaranhıncal, “Buradan mezun olduğunuzda sizinle birlikte yüzlerce, binlerce öğrenci mezun olacak. İş hayatınıza atıldığınızda sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizin olması gerekir. Bu özellikler, eğitim ile birlikte bir iş yerinde çalışarak edindiğiniz mesleki tecrübe, sektör tecrübesi, inovasyon fikirleriniz ve bunlara bağlı olarak belirlediğiniz hedefleriniz olabilir. Artık belli bir alanda uzmanlaşmak çağın gereği haline geldi. Hedefleriniz ya da hayalleriniz doğrultusunda bir alanda uzmanlaşın ve bu yolda yürüyün” şeklinde açıklamalarda bulundu.
KOSGEB Müdürü Ahmet Dursunoğlu, bir öğrencinin ‘Gençlere kendi işlerini kurmaya özendirmeye çalıştığınızı söylüyorsunuz. Benim sermayem yok, kendi işimi nasıl kurabilirim?’ şeklindeki sorusuna ‘KOSGEB olarak girişimcilere 100 bin TL’ye kadar sermaye desteği veriyoruz. Az para ile çok işin yapılabileceği sektörler var. Örneğin, bilişim sektörü. Ancak bunun için bir fikrinizin ya da projenizin olması gerekmektedir. Ayrıca TEKNOKENT’ler de bu amaca hizmet eden kuruluşlardır” diye konuştu.
Konferans sonunda KOSGEB Müdürü Ahmet Dursunoğlu ve TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal’ın, işadamı Orhan Cazgır’a katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verdi.