Ekonomik Kriz TV Dünyasını da Vurdu: Hiç Yazlık Dizi Çekilmiyor

Ekonomik Kriz TV Dünyasını da Vurdu: Hiç Yazlık Dizi Çekilmiyor
Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz dizi sektörünü de kötü etkiledi. Bu yaz yazlık dizi çekilmediği gibi eylül sezonunda dizi sayısı azalacak.

Amerika'nın ardından dünyada en çok dizi satan ülke olan ülkemiz, yüksek prodüksiyon maliyetlerinin etkisi altında. Üç yıl önce 1 ya da 1,5 milyon TL'ye mal olan dizilerin bölüm başı maliyeti şu anda 10 milyon TL'yi aşıyor. Ülkenin her kesiminde olduğu gibi dizi sektöründe de prodüksiyon giderleri, oyuncu ücretleri, senaristler, yönetmenler ve teknik ekip ücretleri 10 kat arttı.

Geçmişte olduğu gibi dizi sürelerinin 120 dakika olması ve iki ekiple çekim yapılması, reklam gelirlerindeki artışa paralel olarak devam etmişti. Bu durum özellikle bu sezon birçok dizinin erken final yapmasına neden oldu. Diziler, yayınlandığı saatte topladığı reklam geliriyle maliyetlerini karşılayamayınca, kanallar yurt dışı satış garantisi olmadığı takdirde dizileri daha hızlı sonlandırmaya başladı.

Mali tablolar yazlık dizileri vurdu!

Son haberlere göre ARC Film ve D Media gibi önemli yapımcılar, artan maliyetler nedeniyle bu yaz için planladıkları yazlık dizi projelerini son anda iptal etti. Eğer yeni bir gelişme olmazsa bu yıl yaz aylarında hiç yazlık dizi çekilmeyecek.

Eylül sezonunda da azalma bekleniyor. Kanalların daha az dizi yayınlayacağı ve 7 güne 7 dizi uygulamasının kalkacağı konuşuluyor.