Yayıncılık Sektörü 8 Yıl Geriledi

Yayıncılık Sektörü 8 Yıl Geriledi
Yayıncılar Birliği'nin son raporuna göre Türkiye'de kitap üretimi 8 yıl öncesine, yani 2016 seviyesine geriledi. 2023 yılına ait Kitap Pazarı Raporu'nda, yayıncılık sektörünün hala ekonomik zorluklarla mücadele ettiği vurgulandı.

Türkiye Yayıncılar Birliği, 2023 yılı Kitap Pazarı Raporu'nu yayınladı ve sektörün hâlâ 2016 seviyelerinde olduğunu belirtti. Rapora göre yayıncılık sektörü, artan döviz kurları ve yükselen enflasyonun etkisi altında zorlu bir dönemden geçiyor.

Yayıncılar, 2023'ü zorlu bir yıl olarak geride bırakırken, yeni dönemde de aynı zorluklarla mücadele etmek zorunda kalacaklar. Satış kanallarının daralması, yayın planlarının gözden geçirilmesi ve bütçe kısıtlamaları gibi faktörler sektörü etkiliyor.

Rapora göre dijitalleşmeyle birlikte dijital korsanın da artması sektörü olumsuz etkiliyor. Yayıncılar, dijital platformlardaki artan ilgiyle başa çıkmak için çözümler arıyorlar.

Büyüme Oranı Yüzde 5,3

YAYFED'in verilerine göre 2023 yılında sektörde yüzde 5,3'lük bir büyüme yaşandı. Ancak üretim adetlerinin hâlâ 2016 seviyelerinde seyrettiği belirtildi.

Artan döviz kurları ve yükselen enflasyon sektörde genel maliyetlerin artmasına neden oluyor. Bu durum, yayıncıların satış fiyatlarını belirlerken zorlanmasına yol açıyor.

Yapılan araştırmaya göre maliyetlerde döviz bazında yüzde 84'lük bir artış yaşandı. Bu artış, yayıncıların önerilen perakende satış fiyatlarını düşürmesine sebep oluyor.