Mevlana Konferansına Büyük İlgi

Mevlana Konferansına Büyük İlgi

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin (OBB) Ocak ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Mevlana ve Mesnevi" konulu konferans büyük ilgi gördü.
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, öğrenciler, veliler ve vatandaşlar katıldı. Konferansa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Erzurum Atatürk Üniversitesi Kelam ve İslam Bölümü mezunu ve ayrıca İslam ve Kelam alanında araştırma yazıları bulunan Mehmet Sait Karaçorlu, Mevlana ve Mesnevi hakkında, konferansa katılanlara bilgiler verdi. Mevlana’nın Mesnevi anlayışının anlatıldığı konferansta Mesnevi’den bazı bölümler okundu.
"MEVLANA BATI ÜLKELERİNDE DAHA ÇOK BİLİNİYOR"
Mevlana’nın Mesnevi anlayışını anlatan Mehmet Sait Karaçorlu, Mevlana’yı tanımanın çok önemli olduğunu vurguladı. Mevlana’nın o dönemde yaşamış en büyük alimlerden olduğunun altını çizen Karaçorlu, "Mevlana bizden biri, büyük bir alim olmasına rağmen o bizim coğrafyamızdan çok, Batı ülkelerinde tanınıyor ve biliniyor. Bu durum çok acıklı bir şey. Ben, Mevlana’yı 40 yaşımdan sonra tanıdım ve beni onunla tanıştıran Fransız bir hanımefendi idi. Fransa’da bir Farsça dili araştırmacısı Farsçayı araştırırken Mesnevi ile tanışmış ve onun etkisinde kalmış. Etkisi o kadar büyük olmuş ki, tüm hayatını Mevlana’yı anlatmakla geçirmiş" dedi.
Mevlana’nın 800 yıl önce bugünkü bilimsel verilere çok yakın bilgiler verdiğini aktaran Karaçorlu, "Mevlana o kadar önemli bir şahsiyettir ki 800 yıl önce, bugünkü bilimsel verilere yakın oranlar vermişti. Ayrıca Mevlana dünya hakkında bu açıklamaları kaleme alırken, o zaman dünyanın düz bir alan olduğu söyleniyordu" diye konuştu.
"MEVLANA İNSANA İNSANI ANLATMIŞTIR"
Mevlana’yı tanıyamamalarındaki en büyük sebebin, yakındaki insanların kıymetinin bilinmemesinden kaynaklandığını vurgulayan Karaçorlu, "Bizler yakınımızdaki insanların kıymetini bilmeyiz. Mesela babamızı her gün gördüğümüz için gerçek değerini bilemeyiz. Ama onun gerçek değerini başkaları görürler. Bu doğrultuda yakın çevremizle iletişimsizlik yaşamışımızdır. Mevlana’da bu duruma kurban gitmiştir. Mevlana çok önemli bir şey yaparak insana insanı anlatmıştır" şeklinde konuştu.