Modern Çağin Kabusu: Hipertansiyon

Modern Çağin Kabusu: Hipertansiyon

Basit olarak yüksek kan basıncı anlamına gelen hipertansiyonda yaş, cinsiyet, ırk ve fiziksel durumun kan basıncını etkilediği belirtildi.
Özel Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru, yaptığı açıklamada, bugün kabul edilen kan basıncının istirahat halinde 120/80 mmHg olduğunu belirterek, “Herhangi bir kişide kan basıncı uyku sırasında düşük, sinirli, heyecanlı iken veya efor sırasında yüksektir. Kan basıncı devamlı olarak 140/90 mmHg üzerinde seyrediyorsa hipertansiyondan bahsedilir. Kan basıncı aynı birey için ve bireyler arasında farklılık gösterir. Bu nedenle bireyin kan basıncı doktor tarafından en az 2 kez yüksek bulunmalıdır” diye konuştu.
Uzm. Dr. Doğru, hipertansiyonun, kalp hastalıkları için ana bir risk faktörü olduğunu vurgulayarak, eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olabileceğini söyledi.
HİPERTANSİYON KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Sanayileşmiş ülkelerde yetişkin nüfusun yüzde 10-20 kadarında hipertansiyon saptandığını ifade eden Doğru, şöyle devam etti:
"Hipertansiyon siyah ırkta ve kadınlarda daha sıktır. Kişinin yaşının hipertansiyona katkısı öncelikle damarlarda yaşlanmaya eşlik eden anormalliklerdir. Damarlarda yaşla birlikte esneklik kaybı oluşur. Sanayileşme, yaşam biçimi, örneğin tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır”
HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ ÇOK ÇEŞİTLİ
Hipertansiyonun belirtilerinin yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma ve solukluk, burun kanaması, endişe ve sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultu olduğunu kaydeden Uzm. Dr. İbrahim Doğru, şunları söyledi:
“Hipertansiyon tedavi edilmediği takdirde öldürücü olabilir. Kalbi zorlayarak kalp yetmezliğine ve damarları zorlayarak damar sertliğine yol açar. Hipertansiyonlu hastalarda beyin kanaması, felç, koroner arter hastalığı, ani ölüm, kalp krizi, ritm bozuklukları, böbrek yetmezliği ve retinopati (görme bozukluğuna yol açan göz bozukluğu) sık görülür.”
ESANSİYEL HİPERTANSİYONUN NEDENİ BİLİNMİYOR
Esansiyel hipertansiyonun nedeni bilinmeyen hipertansiyon anlamına geldiğini vurgulayan Doğru, “Güçlü genetik (ailesel) faktörler içerir. Esansiyel hipertansiyonun birlikte görüldüğü diğer risk faktörleri ise diyetteki tuz miktarının yüksek olması, anormal stres, ırk, yaş, cinsiyet, şeker hastalığı, aile hikayesinde hipertansiyon bulunması, hiperkolesterolezi (kolesterol yüksekliği, sigara içimi ve obezitedir” dedi.
SİGARA VE ALKOL BIRAKILMALI, KİLO VERİLMELİ
Özel Ortadoğu Hastanesi Kardiyooji Uzmanı Dr. İbrahim Doğru, hipertansiyonun önlenmesi için yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı:
“Sigarayı bırakmak, kilo vermek (özellikle karın bölgesinden), diyet yapmak (taze meyve, sebze, tahıl, az yağlı yiyecekler tüketmek ve kırmızı ı eti kısıtlamak ), düzenli egzersiz yapmak (haftada 3-4 kez 30 dakika egzersiz yapmak), alkol alımını azaltmak, tuz alımını (2 gr/gün) kısıtlamak ve stresle başa çıkmayı öğrenmek.”