Şirnak’ta Hava Kirliliği Türkiye Ortalamasının Altında

Şirnak’ta Hava Kirliliği Türkiye Ortalamasının Altında

Şırnak’ta hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin arttırılması için Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vatandaşlardan önlem almalarını istedi.
Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Volkan Kuzulu vatandaşlara uyarıda bulunarak, kükürdioksit (SO2), renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür, fuel-oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında açığa çıktığını, SO2 ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabileceğini ifade etti. Kuzulu şu ifadelere yer verdi:
"Kış mevsimi nedeniyle ısınma kaynaklı olarak kullanılan kömürlerin neden olduğu hava kirliliğini azaltmak ve vatandaşlarımızın bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu hatırlatmak, hava kirliliğinden kaynaklı solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar ve denetimler artırılarak devam etmektedir. Bakanlığımıza ait Hava kalitesi ölçüm istasyonu ile anlık online ölçümler yapılmakta olup, Ülkemiz genelinde tüm illerin hava kalitesi Bakanlığımızca takip edilmektedir. İsteyen vatandaşlarımız, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu sonuçlarını internet adresinden temin edebilirler. Hava kalitesi ölçüm istasyonunda SO2 ve Partikül Madde (PM10) parametreleri tam otomatik olarak ölçülmektedir. Ölçüm istasyonundan aldığımız SO2 verileri Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde belirtilen sınır değerlerini aşmış bulunmaktadır. SO2, renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür, fuel-oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında açığa çıkmaktadır. SO2 ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olan kişilerdir. Özellikle kalorifer ve sobalı ısıtmanın başladığı kasım ayı ile birlikte Ekim -Aralık ayının çeşitli günlerinde saatlik SO2 değeri eşik değeri aşmış bulunmaktadır. Bu durumun süreklilik arz etmesi halinde yukarıda bahsi geçen sağlık problemlerine sebebiyet verebileceği hususları unutulmamalıdır. Bu gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmaması açısından aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi büyük önem arz etmektedir."