Soma maden şehitliği dualarla açıldı

Soma maden şehitliği dualarla açıldı

 Açılışa Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, kurum müdürleri, maden şehitlerinin aileleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda yurdun dört bir yanından gelen vatandaşlar katıldı.
ACININ BAŞKENTİ SOMA
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ve Soma Kaymakamı Bahattin Atçı’nın yaptığı konuşmaların ardından konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bugün acının başkentindeyiz. Bugün yüreğimizi yangın yerine çeviren ülkece hepimizi derin yasa boğan, 301 kardeşimizi toprağa verişimizin birinci yıldönümü. Türk milleti 13 Mayıs 2014 günü büyük bir acı ve felaketle karşı karşıya kalmıştır. İlçemizde özel bir maden ocağı tarafından işletilen maden ocağında trafo patlaması sonucunda çıkan yangın sonucunda inanılmaz bir kayıp yaşandı. 301 maden emekçisi kardeşimizin şahadetiyle sonuçlanan bu elim hadise son yılların en korkunç ve en kahredici olaydır” dedi.
Acıları paylaşarak, yaşanan elim vakanın bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasıyla 301 şehidin ruhlarını şad edebileceğimizi anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu faciada varsa ihmal bununla ilgili yargı gerekli yaptırımları uygulayacak ve sorumluları cezalandıracaktır. Temennimiz odur ki eğer bir ihmal varsa her kim olursa olsun hesabı sorulmalı, gereken neyse o yapılmalıdır. Bununla ilgili adaletin tecelli edeceğine ve sorumluların gerekli cezayı çekeceklerine, yargının bağımsızlığına olan inancımız sonsuzdur. Yargının yanı sıra sorumluların kendi vicdanlarında gerekli ıstırabı yaşadıklarını düşünüyorum. 301 evladımızın acısı hala yüreklerimizde ilk günkü tazeliğini koruyor. Hatırladıkça yüreklerimiz burkuluyor. Boğazımız düğümleniyor. Gözyaşlarımızın sel olup akıttığı bu elim olayı anlatacak hissiyatımıza tercüman olacak kelimeler ne yazık ki kifayetsiz kalıyor. Büyükşehir belediyesi olarak maden şehitlerimizin anıları yaşatmak üzere üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. Ruhları şad mekanları cennet olsun.”
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise, 365 gün evvel büyük bir acı yaşadığımızı anlatarak şunları söyledi: "Milletimizi acıya gark ettiği gibi bütün dünyada da üzüntü ve yankı uyandıran bir hadiseydi. Söylenecek çok şey var. Bugün şehitlerimizi de andığımız bu ortamda, bu ortamın atmosferine aykırı düşmeme adına sözlerimi kısa keseceğim. Çünkü bir yıldır çok konuşuldu ve çok şey söylendi. Bundan sonra da söylenmeye devam edecek. Ben sizlerin huzurunda hem bir Manisa Milletvekili hem bir kardeşiniz olarak hem de Soma Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Üyesi olarak bulunuyorum. 301 can veya bir can. Büyük bir ihmalin veya bir dizi sürecin sonunda bu kazaların yaşandığı ortaya çıktı. 4 haziran tarihinde çalışmalara başlayan Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu çalışmalarını 6 aylık bir sürede tamamladı ve raporunu 8 Aralık tarihinde TBMM’ye teslim etti. Aradan neredeyse 6 aylık bir süreç geçti. Komisyon çok önemli teklifleri ve tespitleriyle önemsediğimiz bir rapordur. Soma komisyonunun raporu meclis gündemine getirilmemiştir. Bu önemli bir noksanlıktır. Ayrıca bu raporda dile getirilen teklif ve öneriler Hükümet başta Enerji Bakanlığı olmak üzere maalesef göz ardı etmektedir. Burada birinci yılını yaşadığımız bu acıda bunu da bir görev biliyorum. Milletimizin, hepimizin başı sağolsun. Allah bir daha böyle acı yaşatmasın.”
ŞEHİT AİLELERİMİZ İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber de, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan bir yıl önce hadiseyi duyar duymaz Ankara’dan ilk gelen ekibin içindeydim. Nasıl o günden bugüne acılarınızı dindirmek için gece gündüz demeden çalışıp koştuysak bundan sonra da bu acıları sarmak ve hafifletmek adına şehit ailelerimizle olmaya devam edeceğiz.”
Berber, konuşması sırasında kendisine laf atan bazı kişilerle karşılıklı diyaloga girdi. Berber’in konuşması sırasında alandaki bazı vatandaşlardan tepki sesleri yükselmeye başladı. Berber, konuşmasını her zaman olduğu gibi bundan sonra da şehit ailelerinin ve işten çıkarılan madencilerin sorunlarıyla yakından ilgilenmeye devam edeceklerini söyleyerek tamamladı.
VALİNİN KONUŞMASINDA GERGİNLİK
Recai berber’in konuşmasının ardından son sözü alan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da, şunları söyledi:
“Bir yıl geçti. Bu yıl neler yapıldığının çeteresini sunmak istiyorum. Bana göre uygun ortam burası ve lafın ortasından konuşacağım. Çünkü şehitlerimizin huzurunda, şehit ailelerimizin huzurunda ve 301 insanımızın öldüğü yerde, ortadan konuşmak zorundayız. Biraz uzatabilirim baştan kusurumuzu bağışlayın. Bu gece bir televizyon kanalında kaymakamlığın önünde bir program vardı. Tarafların bir araya geldiği tartışma programını saat 02.30’a kadar izledim. Dolayısıyla sizin söyleyeceklerinizi duymuş bir şekilde huzurunuzdayım. Bu bir yılda neler oldu? Hep söyledik söylemeye devam edeceğiz. Bu 301 insanın öldüğü tarih bir milat olacak. Oldu, oluyor. Bunu açık yüreklilikle söyleyebilirim. Biz bu olayın benzerini 99 Sakarya depreminde yaşamıştık. Çok acı bir fatura ödemiştik ama inşaat sektörü için bir milat olmuştu. Keşke o bedeli ödemeseydik ama ödedik."
13 Mayıs 2014 günü Soma’da bir facia yaşandığını anlatan Bektaş, sözlerine şöyle devam etti: "Bir bedel ödendi, bir kaza meydana geldi. Gelmeseydi iyiydi ama geldi. Bu kimsenin planlayarak ulaştığı bir sonuç değil. Süreçte çeşitli sorunlar bulanabilir. Onun için de bağımsız Türk yargısı çalışıyor. Dediler ki davayı kaçıracaklar. Dava orada devam ediyor. Ucu kime dokunuyorsa dokunsun devam ediyor edecek. Soma hassasiyeti oluştu. Gece bir bacımız konuşuyor diyor ki ‘Ben buraya gelirken sokakta bir karı koca gördüm el ele tutuşmuş yürüyorlardı. Başımı öne eğdim.’ Arkadaşlar, şehitlerimizi geri getirmek hariç ki ona imkanımız yok, şehit ailelerimiz için ne lazımsa yapıldı, yapılıyor, yapılacak. Deniyor ki bu şehit aileleri zengin edildi. Öyle bir şey mi oldu? Hayır. Şehit ailelerine yaptırdığımız evler, aktardığımız hayırların içinde devletimizin bir kuruşu yok arkadaşlar. Sadece o tamamen vatandaşımızın, ülkemizin dört bir yanından gönderilen paralarla oluşturulmuş imkanlardır. Verenin rızası odur. Onlara milletimiz gönül borcunu ödemiştir.”
Soma’nın kaderinin madene bağlı olduğunu kaydeden Vali Bektaş, “Soma, madene göbeğinden bağlı. Madencilerimiz için ne yapabildik. Ücretleri iki asgari ücret oldu. Çalışma saatleri düzenlendi” dedi.
Bu sırada bazı gruplardan ‘Onlar güneşe gömüldüler, nutuk dinlemeyin nutuk’, ‘maden imkan vardı neden yapılmadı’ şeklinde protesto sesleri yükselmeye başladı. Kısa süreli yaşanan gerginliğin ardından konuşmasını provokasyonlara kapılmayan sağduyulu Somalılara teşekkür ederek bitiren Vali Bektaş’ın ardından maden şehitlerini anma ve maden şehitliği açılışı İl Müftüsü Sinan Cihan’ın yaptığı dua ile sona erdi. Müftü Sinan Cihan’ın duaya eşlik etmeyen bazı vatandaşlara ‘Biraz saygılı olun ve duaya eşlik edin’ şeklindeki uyarısı dikkat çekti.