Trabzon’da Gazetecilerin "faili Firar" Tepkisi

Trabzon’da Gazetecilerin "faili Firar" Tepkisi

Trabzon’da yaptığı bir haberden ötürü hakkında şikayette bulunulan muhabirin adının polis bültenine “faili firar” yazılması Trabzon’da basının tepkisini çekti.
Bir süre önce Trabzon’da bir AVM’de go-karta binen M.Ü. adlı üniversiteli genç kız, geçirdiği kaza sonrasında kızlık zarının zarar gördüğü gerekçesiyle firma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuş, konu basında yer almıştı. Haberle ilgili olarak M.Ü polise başvurarak özel hayatına müdahale edildiği iddiasıyla haberi yapan gazeteci hakkında polise şikayette bulunması üzerine muhabirin adının polis bültenine “faili firar” yazılması dikkat çekti.
Konuyla ilgili bir basın açıklama yapan Günebakış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Öztürk, “Gazeteci arkadaşımız adliyeye intikal eden bir olayı haber yapmıştır. Haber yaparken de adliye bilgilerine rağmen olayı bir de haberin muhatabına sormuştur. İlgilisi KTÜ’de bir kız öğrencidir. Gazetecinin sorularını özel hayatına müdahale olarak nitelendirmiş ve gazeteciyi karakola şikayet etmiştir. Buraya kadar her şey olağan. Bir vatandaş böyle düşünebilir. Şikayet de edebilir. Lakin, esas sorun bundan sonra başlamıştır. Taksim Polis Merkezi Amirliği gündüz saat 15.00’da yapılan ve şikayet konusunun haber yapılması olduğu evraktan da anlaşılan şikayet üzerine muhabirimizi gece 21.30’da ifadeye çağırıyor. Muhabirimiz de ’Şehir dışındayım, daha sonra gelirim’ diyor. Bunun üzerine ilgili karakol muhabir arkadaşımızı ’faili firar’ ilan edip bültene koyuyor. Suç ise gazetecinin asli görevi… Haber yapmak… ’Müştekinin rızası dışında haber yapmak…’ Rıza dışında haber yapmayı suç sayıp, gazeteciyi şüpheli ilan edip bültenle arayan polis teşkilatının uygulamasından endişeliyiz. Yarın daha ağır vakalarla karşılaşmaktan endişeliyiz. Türkiye’nin bir süredir paralel yapı mensubu polisler eliyle ve ne tür komplolarla karşı karşıya kaldığını izlediğimiz için olayı basit görmedik. Yarın basit bir ifade için gazetecilerin evlerinden alınabileceğinden endişeliyiz. Bu endişemizden ötürüdür ki bu durumu sizlerle paylaşmak istedik” dedi.