Türk Sağlık-sen Ve Tap-der’den Acil Sağlık İstasyonlarindaki Taşeronlaşmaya Tepki

Türk Sağlık-sen Ve Tap-der’den Acil Sağlık İstasyonlarindaki Taşeronlaşmaya Tepki

TAP-DER (Tüm Att ve Paramedikler Derneği) Nevşehir Şube Başkanı Özgür Boyraz ve Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, yaptıkları ortak basın açıklamasında Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelindeki 112 Acil Sağlık İstasyonlarında, hizmet alımına gidilmesine tepki gösterdi.
Hükümet Konağı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına TAP-DER Nevşehir Şube Başkanı Özgür Boyraz, Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur ve sendika yöneticileri katıldı.
Burada konuşan Türk Sağlı Sen Şube Başkanı Turgay Çetin, Sağlık Bakanlığı’nın 112 Acil sağlık hizmetlerinde hizmet alımı yöntemiyle şoför istihdamı yapacağını ve 112 Acil sağlık hizmetlerindeki çalışma şeklini yeniden düzenleyeceği ile ilgili bir yazının İl Sağlık Müdürlüklerine gönderildiğini kaydetti. Bahse konu yazıdaki düzenlemelerin hayata geçmesi ile 112 acil sağlık hizmetlerinde taşeronlaşmanın bir istihdam modeli olarak benimseneceğini belirten Çetin: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir hukuk devletidir. Devletimizin en üst hukuk normu Türkiye Cumhuriyeti Anayasasıdır. Anayasanın 128.maddesine göre de: ‘Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.’ Bahse konu Anayasa hükmü ortadayken, 112’lerde taşeron istihdamını çözüm olarak düşünenler, ya 112 hizmetlerini devletin asli ve sürekli görevleri arasında kabul etmemekte ya da Anayasayı ihlal ettiklerini bilmemektedirler. Ambulanslarda görevlendirmek üzere hizmet alımı yöntemiyle 4 bin şoför taşeron çalışan olarak istihdam edilmek istenmesi kabul edilemezdir. 112’lerde kadrolu şoför sayısı toplam 1200’dür. Bu sayının 3.3 katına yakın bir sayıda çalışanın taşeron olarak sistemin içine dahil etmenin anlamı belli bir süre içinde özele devredilen kamu kuruluşları gibi 112’leri de özelleştirmektir. Dün ambulanslar için ihale çıkarılmıştı. Bugün şoförler taşeron oluyor. Yarın bir sonraki adım tümüyle özelleştirme ve kamu çalışanlarının görevlerine son verme olacağı da açıktır. Hiç şüphesiz ki 112 Acil sağlık hizmetlerinde personel eksikliği vardır. Fakat bu eksikliğinin giderilmesi için getirilecek çözümün; adının Çalışma Bakanının tabiri ile Çağdaş Kölelik diye tarif edilen taşeron çalıştırma olması kabul edilemezdir” dedi.