TZOB Genel Başkanı En Çok Hile Yapılan Gıdaları Açıkladı

TZOB Genel Başkanı En Çok Hile Yapılan Gıdaları Açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda fiyatlarında yaşanan artışların tüketicileri uygun fiyatlı ürünlere yönelttiğini belirterek bu durumu fırsat bilen bazı satıcıların gıda ürünlerinde hile ve sahtekarlığa başvurduğunu ifade etti. Bayraktar tarafından yapılan yazılı açıklamada, gıda ürünlerinde taklit ve tağşişin arttığına dikkat çekerek, en çok hile yapılan dört ürünü sıraladı. Zeytinyağı, Tereyağı, Bal ve Peynir gibi sofralarda sıkça tüketilen ürünlerin, taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin başını çektiğini vurguladı. Bayraktar, özellikle peynirde sıkça rastlanan taklit ve tağşiş yöntemlerine değinerek, "Protein kaynağı olan peynirde, süt yağı haricinde başka yağların kullanılması, koyun ve keçi peynirlerine inek sütü karıştırılması gibi yöntemlere başvuruluyor." şeklinde konuştu. Tereyağında da benzer şekilde taklit ve tağşiş yapıldığını belirten Bayraktar, "Tereyağında süt kremasına bazı bitkisel ve hayvansal yağların eklenmesinin yanı sıra tereyağlarının gerçeğe yakın görünmesi için sarı renkli gıda boyası ilavesi yapılıyor." dedi.

Ballara Şurup İlave Ediliyor

Balda da sıklıkla karşılaşılan tağşiş yöntemlerinden bahseden Bayraktar, "Üretim aşamasından sonra şurupların katılması, farklı özellikteki kalitesiz balların karıştırılması gibi yöntemler oldukça yaygındır." şeklinde uyarılarda bulundu.

Denetimler Sıklaşmalı ve Cezalar Caydırıcı Olmalı

Bayraktar, ramazan ayında taklit ve tağşişli gıda ürünlerine karşı denetimlerin sıklaştırılması ve kesilen cezaların caydırıcı olması gerektiğini vurgulayarak, "Sahtekarlık yapan firmaların kamuoyuna ifşa edilmesi ve her türlü faaliyetten men edilmesi gerekiyor." dedi. Tüketicilere de önemli görevler düştüğünü belirten Bayraktar, alışveriş yaparken güvenilir markaları tercih etmeleri gerektiğini ve şüpheli gördükleri ürünleri yetkili makamlara bildirmelerini önerdi. İnternet üzerinden satın alınan ürünlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "İnternet üzerinden satılan ürünlerin üretim ve stoklama koşulları hakkında yeterli bilgiye sahip olunmamaktadır." şeklinde uyarıda bulundu.