Zabıta Hava Kirliliğine Yönelik Önlemlerini Alıyor

Zabıta Hava Kirliliğine Yönelik Önlemlerini Alıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Gaziantep’in hava kirliliğine neden olan kömür ve kalorifer dairelerine bir takım denetimler gerçekleştirdi.
Ev ve iş yerlerinin kalorifer yakma dairelerinde denetimler yapan zabıta ekipleri, kaçak kömür, yangın tüpü, tüplerin son kullanım tarihi, doğru kalorifer yakma gibi bir takım denetimler yaptı. Bu tür denetimleri her ay gerçekleştirdiklerini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, Mahrukatçılar Sitesi’nin girişine kurdukları ‘kömür denetim ofisi’ ile Gaziantep’e giren tüm kömür kamyonlarının denetlendiğini söyledi. Amaçlarının insanlara cezai işlem uygulamak olmadığını vurgulayan Yalım, “Biz bu anlamda insanlarımızı hem eğitiyor hem de denetliyoruz. Önleyici ve koruyucu yöntemleri uyguluyoruz” dedi.
Bunun yanı sıra kalorifer yakan kişileri Zabıta Daire Başkanlığı olarak eğitimler verdiklerini ifade eden Ömer Yalım, bu eğitimde doğru kalorifer yakma, az yakıtla çok ısınma ve hava kirliliği gibi konularda bilgilendirme yapıldığını kaydetti.
Hava kirliliğinin sadece kömürden kaynaklanmadığını dikkat çeken Yalım, sanayi ve araçlardan da kaynaklanan kirliliği anımsattı. Kent genelinde doğal gaz kullanımına geçildiği için kömür kullanımının azaldığını dile getiren Yalım, “Bu havayı hepimiz soluyoruz. Dolaysıyla herkese burada önemli görevler düşüyor. Biz denetimleri ve bize gelen ikaz ve uyarıları dikkate alıyoruz. Vatandaşlarımız da doğru yakıt kullanımı ve araç kullanımına dikkat etmeliler. Biz günün 24 saatinde ekiplerimiz ile görevdeyiz” dedi.
"ÇUKUR BÖLGELERDE KİRLİLİK DAHA ÇOK GÖRÜLEBİLİYOR"
Gaziantep’in büyük bir kent olduğunu coğrafi açıdan çukur bölgelerin bulunduğunu anımsatan Yalım, “Yüksek tepelerin olduğu yerlerde rüzgarların da etkisiyle çukur bölgelerde kirlilik oranı artabiliyor. Kömürü ne kadar doğru yöntemlerle yakarsanız yakın yine belirli bir oranda havaya emisyon veriyor. Bu emisyon içinde kirlilik var. Hava kirliliğinin önüne geçmemiz eğitim ve denetimlerle bir yere kadar. Gerek çarpık yapılaşma gerekse kullanılan araç sayısının artmasıyla doğru orantılı bir kirlilik oluşabiliyor. Biz de bu alanlarda denetimlerimizi hız kesmeden devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
Yalım, hava kirliliğinin artmaması için sanayiciden esnafa, kaloriferciden araç kullanan herkese görev düştüğünü sözlerine ekledi.