Abdullah Öcalan talimatı verdi!

Abdullah Öcalan talimatı verdi!

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Abdullah Öcalan'ın, Cizre’de PKK’nın gençlik yapılanması olarak bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-) ile Hür Dava Partisi (Hüda Par) arasındaki çatışmaların durdurulması talimatını verdiğini söyledi.

Cizre’de bir süreden beri YDG-H ile Hüda Par’lılar arasında çatışma yaşanıyor. Yapılan sağduyu çağrıları ve arabulucuların devreye girmesi de sonuç vermedi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak başkanlığındaki heyet, Cizre’ye giderek incelemelerde bulundu.

Cizre’de yaşanan çatışmaları Rûdaw’a değerlendiren Altan Tan, “Abdullah Öcalan bu çatışmaların durdurulması için talimat, emir verdi. Zaten başından beri Öcalan bu tip tartışmaların kavgaların yanlış olduğunu dile getiriyor” dedi. Tan, Öcalan’ın talimatının ardından HDK ve HDP heyetinin Cizre’ye gittiğini belirtti.

YDG-H’nin “Bundan sonra taş, molotof atılmayacak ve yüz kapatılmayacak” kararının ardından bu olayların yaşandığına dikkat çeken Tan, “Bu karardan sonra bu tip eylemler oluyorsa onun arkasında provokasyon ve tahrik aramak lazım” diye konuştu.

Tan, vandalizme varan şiddet olaylarını tasvip etmenin mümkün olmadığını ifade ederek “Toplumda biriken öfkeyi, gerilimi ve geçmişte yaşananları anlamaya çalışmak lazım. Yaşananları meşru görelim anlamında bunları söylemiyorum. Bir an evvel sorunları çözüp toplumu rahatlatmazsanız bu geriliminden daha kötü tepkiler çıkabilir” dedi.

Hüda-Par’lıların “PKK’nın kendi dışındaki siyasetlere yaşama hakkı tanımıyor” eleştirisine yönelik olarak Tan şöyle konuştu:

“Kürt siyaseti çoğulcu olmak zorundadır. Herkesin birbirine tahammül etmesi gerekiyor. Hiç kimse toplumu tek bir fikre, tek bir ideolojiye, tek bir hayat tarzına zorlayamaz. Zorlarsa çatışma olur. Bunu PKK’nın de Hüda-Par’ın da böyle kabul etmesi lazım. Topluma tek bir gömlek dayatılamaz. Hüda-Par ve HDP birbirlerinin düşmanı değil ancak siyasal rakipleri olabilir, olmalıdırlar.”