Alman bakana resmi törensiz karşılama!

Alman bakana resmi törensiz karşılama!

Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen, Irak Kürt  Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine yaptığı 4'üncü ziyaretinde ilk defa  resmi törenle karşılanmadı. 

Irak ziyareti çerçevesinde başkent Bağdat'tan sonra Erbil'e gelen  Leyen, Peşmerge Bakanlığı'nda Genel Kurmay Başkanı Cemal Eminki ve Alman  askerlerle bir araya geldi.

Bakanlık'taki temaslarının ardından kentte Almanya tarafından inşa  edilen Peşmerge Hastanesi'nin yapımını yerinde takip eden Leyen, buradaki inşa  süreci hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Leyen, terör örgütü DEAŞ ile  mücadele konusunda Almanya ve Erbil arasında son 3,5 yıl içerisinde yoğun temasın  yaşandığını hatırlatarak, Peşmerge'ye verilen eğitimden sonra iyi bir seviyeye  geldiklerini kendi gözleriyle gözlemleyebildiklerini ifade etti.

Terörün ortadan kaldırılmasıyla, bölgeye tam istikrarın geleceğinin  söylemenin mümkün olmadığını aktaran Leyen, Irak'ın yeni bir sürece girdiğini,  Irak merkezi hükümetinin desteğiyle verilen mücadele sonucu elde edilen  kazanımların hayata geçirilmesinin gerektiğini kaydetti.

Leyen, ilk defa 25 Eylül 2014 tarihinde DEAŞ'ın Irak'taki  saldırılarının hız kazandığı bir dönemde ziyaret etmişti. Geçen bu süre zarfından  üç defa Erbil'de üst düzey yetkililerce karşılanmıştı ancak bu seferki Erbil  ziyaretinde herhangi bir resmi törenle karşılanmaması dikkati çekti.

Alman Bakan'ın, resmi törenle karşılanmamasının, Irak merkezi  hükümetinin Erbil'e uyguladığı diplomatik yaptırımlardan kaynaklandığı iddia  ediliyor. Nitekim daha önce eski IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Başbakan Neçirvan  Barzani tarafından kabul ediliyordu.

Almanya'nın Peşmerge güçlerine eğitim vermek için IKBY'de yaklaşık 150  askeri bulunuyor.