Ankara ve Adana'da Gezi Gerginliği

Ankara ve Adana'da Gezi Gerginliği
Gezi olaylarının birinci yıl anmasında İstiklal Caddesi'nde polis müdahalesi başladı. Benzer bir haberde Ankara'dan geldi. 

POLİS MÜDAHALE ETTİ
Gezi Parkı olayları yıl dönümü nedeniyle Kızılay'da toplanan ve trafiği kapatan gruba, polis ekipleri tazyikli su ile müdahalede bulundu.

EYLEMCİLER KARŞILIK VERDİ
Eylemciler, polise havai fişek ve taşla karşılık verdi. Kızılay Meydananı ve ara sokaklara dağılan gruplarla Çevik Kuvvet arasındaki çatışma sürüyor.

ADANA'DA POLİS MÜDAHALESİ
Adana'da Gezi Parkı olaylarının birinci yıl dönemi nedeniyle yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Aralarında CHP Adana Milletvekili Turgay Develi ile birçok sivil toplum kuruluşu üyelerinin de bulunduğu yaklaşık bin kişi Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri Gezi olaylarının birinci yıl dönümü nedeniyle birer açıklama yaptı. Grup, ardından da çevrede geniş güvenlik önlemi alan polise, yürümek istediklerini bildirdi. Ancak polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini, aksi takdirde müdahale edileceğini söyledi.
CHP Milletvekili Turgay Develi'nin de girişimlerine rağmen izin verilmeyince gruplar, harekete geçti. Bunun üzerine çevrede önlem alan 3 ayrı TOMA'dan grupların üzerine su sıkılmaya başlandı. Polisin sert müdahalesine eylemciler de taş ve sopalarla karşılık verdi. Çevik Kuvvet polisinin de müdahale ettiği eylemcilerden biri TOMA'nın üzerine çıkarak su sıkmasını engellemeye çalıştı. Diğer TOMA'dan eylemci gencin üzerine su sıkılınca yere düştü. Polis, Atatürk Parkı içine ve ara sokaklara girin eylemcilere müdahale ederek dağıtmaya çalışıyor.

SİVAS'TA 'GEZİ PARKI' EYLEMİ
SİVAS Demokrasi Platformu üyeleri, Gezi Parkı olaylarının 1'inci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak oturma eylemi yaptı.
Kent meydanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup Ak Parti aleyhine çeşitli sloganlar attı. Gezi Parkı olaylarından hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşına grup üyeleri, üzerinde "Roboski, Reyhanlı, Gezi, Soma, Berkin'den Uğur Kurt'a katliamlar devam ediyor" yazılı pankart açtı. Daha sonra KESK dönem sözcüsü Önder Doğan grup adına basın bildirisini okudu.

Ak Parti hükümetini eleştiren Doğan, "Gezi direnişi, Ak Parti'nin sömürü, zorba ve gerici düzeninde sesi ve nefesi zorla kesilen halkın aldığı nefes, haykırdığı sesti. Tam 1 yıl oldu. Kendisini son padişah zanneden başbakan; bir araya geldiğimizde, sesimizi birleştirdiğimizde oluşan gücü ayrıştırıcı nefret söylemleriyle, polis şiddetiyle yıkmak, parçalamak istiyor. Bu daha başlangıç. Güçlü bir akıntıya karşı kürek çekmenin nafile olduğunu, örgütlü bir halkın önünde hiçbir zorbanın ayakta kalamayacağı gerçeğini unutuyorlar. Bizler parklarımızı, sokaklarımızı, yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için meydanlardayız. Gezi direnişinin ardından artan umudumuzla, herkesi savaşa karşı barışın, sömürüye karşı eşitlik ve özgürlüğün, ölüme karşı yaşamın sesi olmaya çağırıyoruz." dedi.
Ardından bir süre oturma eylemi yapan grup üyeleri daha sonra olaysız dağıldı.

İZMİT'TE BİN KİŞİLİK GRUP PANKART VE SLOGANLARLA YÜRÜDÜ
Gezi Parkı olaylarının birinci yıldönümü nedeniyle Kocaeli'de de bu akşam anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Saat 18.30'dan itibaren yaklaşık bin kişilik bir grup kent içinde pankart ve sloganlarla Cumhuriyet parkı'na yürüyüş başlattı.  Bu arada polis İzmit'te Perşembepazarı mevkiindeki AK Parti il binasınının çevresine  bariyerler yerleştirdi.

İzmit'te bu akşam saat 18.00'den itibaren gruplan Merkez Bankası Binası ile Yürüyüş Yolu'nun Fethiye Kavşağı'nda toplanmaya başladı. Gruplar sık sık Gezi Parkı ile ilgili sloganlar atarken, hükümeti de istifaya davet eden sloganlar attı. Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını da taşıyan kalabalık saat 18.30 sıralarında da yürüyüşe geçti. polisin sıkı güvenlik önlemleri arasında Yürüyüş Yolu boyunc yürüyen kalabalık, Alemdar caddesi'ne takip ederek Cumhuriyet Parkı'na geldi.
Kalabalık Cumhuriyet parkı'nda slogan atarak bekleyişini sürdürürken, polis grubun geçtiğimiz yılki gibi AKParti İl Binasına yürümesi ihtimaline karşı Perşembepazarı mevkiinde parti binası çevresine bariyerler yerleştirdi.

KAYSERİ’DE GEZİ PARKI YÜRÜYÜŞÜ
Kayseri'de geçen yıl İstanbul Taksim’de başlayan ve daha sonrada tüm yurtta yayılan Gezi parkı eylemlerinin yıl dönümünde yaklaşık 500 kişi, ellerinde Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla yürüdü ‘Her yer Taksim, heryer direniş’ sloganı attı.
Sivas Caddesi'nde bulunan Eğitim- Sen önünde toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri, ‘Gezi’yi hatırla yolsuzluğu, Soma’yı unutma’ pankartı altında yaklaşık bir kilometre yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik ve Uğur Kurt’un fotoğraflarını taşıyan grup isimleri tek tek anons edip ‘Burda’ diye bağırdı.

‘Her yer Taksim, heryer direniş’, ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’, ‘Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’, ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’, ‘İsyan, devrim, Beşiktaş’, ‘Hükümet istifa’, ‘Beşiktaş Çarı faşizme karşı’ sloganları attı. Polisin kaldırımda yürümesini istediği eylemciler caddede yürüyünce trafik sıkıştı. Yoldan geçen bazı araçların da klakson çalarak ve zafer işareti yaparak eylemcilere destek vermesi dikkat çekti.
Cumhuriyet meydanına kadar slogan atıp, şarkı söyleyerek yürüyen kalabalık, Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem, basın açıklaması ve hep birlikte şarkıların söylenmesinin ardından sona erdi.