Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Bakanlık açıkladı: 30'un altına yasak!

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı protokole göre, Beden Kitle İndeksi 30'un altında olan hastalara hiçbir şekilde obezite ameliyatı yapılmayacak

Yayınlanma:

Milliyet’ten Aykut Yılmaz’ın haberine göre Sağlık Bakanlığı, kamuoyunda sık sık tartışma konusu olan “obezite” ameliyatlarına ilişkin Obezite Cerrahisi Klinik Protokolü hazırladı. Hazırlanan taslak protokole göre Beden Kitle İndeksi (BKİ) 35-40 arasında olan hastalar, öncelikle obezite merkezleri tarafından tedavi edilecek. Zayıflama programlarına rağmen kilo veremeyenler, merkezin vereceği rapor ile SGK kapsamında ameliyat olabilecek. Bakanlıkça tescil edilmiş, “Bariatrik Cerrahi Sertifikası” bulunan genel cerrahi uzmanları obezite cerrahisi yapabilecek.

Protokol uyarınca, obezite cerrahisi uygulayacak cerrah, bariatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopi tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olacak. Obezite cerrahisi yapacak genel cerrahi uzmanlarının bakanlıkça tescil edilmiş “Bariatrik Cerrahi Sertifikası” bulunacak. Tüm hasta verileri Sağlık Bakanlığı bünyesindeki veri tabanında toplanacak ve değerlendirilecek. Hastalar obezite merkezlerine yönlendirilecek.

BKİ 40-45 ve üzerinde olan kişilere herhangi bir obezite merkezinde obezite takip ve tedavi programına girmesi önerilecek ancak hastanın cerrahi tedavi istemesi durumunda SGK kapsamında obezite cerrahisi uygulanabilecek.

İLGİLİ HABER Canan Karatay Kaju Yemeyin Uyarısında Bulundu
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı protokole göre, Beden Kitle İndeksi 30'un altında olan hastalara hiçbir şekilde obezite ameliyatı yapılmayacak

BKİ 30’un altında olan hastalar hiçbir şekilde ameliyat edilmeyecek. BKİ 35-40 olan hastalar ise önce obezite merkezleri tarafından değerlendirilip belli bir süre takip edilecekler, diyetisyen eşliğinde zayıflama programlarına uyacaklar.

Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, artan hasta şikayetleri nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili dernekler, vakıflarla toplantı yapılarak görüş istendiğini söyledi. Banlı, “Yoğun bakım endoskopi ve radyoloji yönünden donanımlı hastanelerde bu ameliyatların yapılması şart. Buna uygun olmayan hastanelerde bu tür ameliyatların yapılmasına müsaade edilmeyecek. Aksi halde müeyyide uygulanacak” dedi. Banlı, obezite ameliyatlarına yönelik özendirici, yanıltıcı, yanlış bilgilendirici paylaşımlarının yapılmaması gerektiğini vurguladı.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler