Barzani'den bağımsızlık çıkışı

Barzani'den bağımsızlık çıkışı
Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Kerkük başta olmak üzere Peşmergenin kontrolü sağladığı diğer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası’nın 140. Maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini bildirdi. Barzani bunun için Birleşmiş Milletler’e müdahil olması çağrısında bulundu.

"ŞEFFAF BİR REFERANDUM OLACAK"

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov’u, resmi konutunda kabul etti. Kürdistan Bölge Başkanlığı resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Barzani görüşmede, Irak Ordusu’nun çekilmesinin ardından Peşmerge Güçleri’nin kontrolü sağladığı bölgelerde referanduma gideceklerini belirterek, "Irak Anayasası’nın 140. Maddesi kapsamında Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde şeffaf ve açık bir referandum yapacağız. Bunun için Birleşmiş Milletler’e müdahil olması çağrısı yapıyoruz" dedi.

"YENİ BİR SÜRECİN ÖNÜ AÇILMALIDIR"

Irak Anayasası’na sorunlu bölgelerde, 2007 yılında referandum yapılması gerektiğini hatırlatan Barzani, "Müttefimiz olan Bağdat’taki yöneticiler, anayasanın uygulanmasına karşı durdular. Yaptığımız anlaşmadan geri adım attılar. Maalesef Bağdat’ın yanlış siyaseti ve diğer unsurları dışlaması sonucu sorunlar derinleşerek bugün yaşadığımız krizi ortaya çıkardı. Bu krizin ortaya çıkmasına neden olanlar, siyasetlerinin çöktüğünü kabul ederek yeni bir sürecin önünü açmalıdır. Krizin çözümü, Bağdat’ın siyasetini değiştirmesinden geçiyor." ifadelerini kullandı.

"ARTIK BEDEL ÖDEMEYECEĞİZ"

Konuşmasının devamında Peşmerge Güçlerinin Kerkük’te kalmaya devam edeceğini belirten Barzani, "Kürdistan bölgesi, Bağdat’ın yanlış siyasetinin cezasını ödemek zorunda değildir. Artık bedel ödemeyeceğiz. Onların iflas etmiş siyaseti nedeniyle teröristler, Kürdistan bölgesinin sınır komşusu haline geldiler. Ancak peşmerge, Kürdistan sınırlarını ve halkın can ve mal güvenliğini korumaya devam edecektir" dedi.

BM Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov ise Irak Anayasası esas alınarak, mevcut krizden çözüm yolları aranması gerektiğini belirtti. Miladinov, Irak’ın krizden çıkması için Barzani’den aktif rol almasını istedi.