Başbakan'ın gölgesine gözaltı

Başbakan'ın gölgesine gözaltı

Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın, çalışma ofisinde ‘böcek’ bulunmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 6 ilde 15 noktaya eş zamanlı şafak operasyonu düzenlendi. Operasyon kapsamında aralarında eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel ile Koruma Müdürü Zeki Bulut’un da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınırken, bir kişinin ise yurt dışında olduğu belirlendi. Gözaltına alınan Zeki Bulut ile ekibi, Başbakan Erdoğan’ın gölgesi gibi 24 saat yakınında bulunan, yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde güvenliğini sağlayan ekip olarak yıllarca görev yaptı.

MİT dosya gönderdi, düğmeye basıldı

Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisinde 2012’deki rutin kontrollerde bulunan dinleme cihazıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Araştırma Bürosu’nca soruşturma başlatılmıştı. Ancak dosya, ‘casusluk şüphesi’ kapsamında bulunarak TMK 10. madde ile görevli savcılığa gönderilmişti. Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasıyla birlikte de dosya, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Bürosu’na devredilmişti. Dosyayı devralan savcı Durak Çetin, öncelikle MİT’in elinde bulunan dinleme cihazlarını talep etti. Dinleme cihazları geçen mayıs ayında savcılığa gönderildi. MİT, böceklerle ilgili hazırladığı raporu da savcılığa iletti. MİT ve TÜBİTAK’tan gelen raporlar ile diğer delilleri gözönünde bulunduran Savcı Çetin’in talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri operasyon için düğmeye bastı.
Ankara, İstanbul , Diyarbakır, Erzurum, Yozgat ve Karabük’te 15 adrese eş zamanlı şafak baskını yapıldı. Operasyonda bir dönem Başbakanlık Koruma Dairesi ile Emniyet İstihbarat Daire’de görev yapan aralarında 1. sınıf emniyet müdürlerinin de bulunduğu Ankara’da 6, İstanbul’da 1, Erzurum’da 1, Diyarbakır’da 1, Yozgat’ta 1 ve Karabük’te ise 1 olmak üzere toplam 11 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında Erdoğan’ın ‘gölgesi ve kara kutusu’ eski Koruma Müdürü Zeki Bulut’un yanı sıra dönemin Başbakanlık Koruma Daire Başkanı emniyet müdürü Mehmet Yüksel’in de bulunduğu 12 polis hakkında arama ve gözaltı kararı alındı.
Dosyada şüpheli olarak bulunan eski TÜBİTAK BİLGEM Daire Başkanı Dr. Hasan Palaz ve bir TÜBİTAK görevlisi ile birlikte bir MİT görevlisi de ifadeye çağrıldı. Palaz, TÜBİTAK’taki görevinden kendisinden “böcek raporunda tahrifat yapması yönünde baskıya maruz kaldığı” iddiasıyla istifa ettiğini açıklamıştı.

Yüksek koruma var, kelepçe yok

Terör ekiplerinin gözaltına alınanlar ilgili yüksek güvenlik önlemleri almaları dikkat çekti. Gözaltına alınan aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu kişilere kelepçe takılmadığı görüldü. TEM’de sorguya alınan şüphelilerle ilgili 3 günlük gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi.

Ses dosyası arandı

Soruşturma kapsamında yapılan aramalarda, casusluk iddiasına dayanak olacak delilere ulaşılmaya çalışıldı. Savcılık kaynakları, şüphelilerin evlerindeki bilgisayarların imaj kopyalarını aldı, ses dosyası aradı, bazı belgelere elkoydu.

Başbakan’ın kara kutusu

Mehmet Yüksel, böcek bulunduğu dönemde Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu. Yüksel, böcek soruşturmasının ardından daire başkanlığı görevinden alınarak Nevşehir Emniyet Müdürü olarak atanmıştı. Yüksel, 17 Aralık operasyonun ardından 13 Şubat 2014 tarihinde görevden alınarak merkeze çekilmişti. Halen Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görev yapan Yüksel, 5 yıl boyunca Başbakan Erdoğan’ın korumasında birinci derecede sorumlu ve görevlendirmeyi yapan kişiydi. Başbakanın yakın Koruma Müdürü olan Zeki Bulut da böcek bulunmasının ardından Denizli Emniyet Müdürlüğü’ne, ardından da 13 Şubat 2014 tarihinde görevden alınarak merkeze çekilmişti. Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevlendirilen Bulut, Başbakan’ın gölgesi gibi 24 saat yanından ayrılmayarak, yurt içi ve yurt dışı gezilerde de güvenlik önlemleri alan ekibin başındaydı. Başbakan Erdoğan, bir çok özel toplantı ve görüşmelerine de şahitlik eden Bulut, Başbakan Erdoğan’ın ‘kara kutu’su olarak biliniyordu.

İhraç edilen polis de şüpheli

Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı’nda emniyet amiri olarak görev yapan Ahmet Türer, böcek soruşturmasının ardından görevden alınmıştı. Soruşturma kapsamında kimliğine ve silahına el konularak polislikten ihraç edilen Türer, İstanbul’da 5 yıldızlı bir otelin koruma müdürlüğü görevini yürütüyor. Türer’in evinde ve oteldeki odasında da arama yapıldığı ileri sürüldü.

Yasin El Kadı’yı koruduğu ileri sürülmüştü

Şüpheliler arasında Serhat Demir de yer alıyor. Hakkında böceği yerleştirdiği iddiası bulunan Serhat Demir, yurt dışında olduğu için hakkındaki gözaltı kararı uygulanamadı. Demir’in başlatılan idari soruşturma kapsamında ifadesi alınmıştı. Demir, daha önce verdiği ifade Başbakan’ın ofisinde böceğin bulunduğu tarih olan Aralık 2011’de İstanbul’da bir işadamını korumakla görevli olduğunu belirtmişti. Daha sonra böceğin bulunduğu tarihte Demir’in, Yasin el Kadı’yı korumakla görevli olduğu, Kadı’yı Sudi Arabistan’dan özel uçakla alıp Türkiye ’ye getirdiği, Kadı’nın İstanbul’da bulunduğu 6 aylık süre içerisinde en yakınında bulunduğu belirtilmişti.
İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlü Başbakan Erdoğan’ın ofisinde böcek bulunmasıyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturmada çoğu o dönem Başbakanlık koruması olan 19 kişinin ismi belirlenmişti. Soruşturma kapsamında isimleri belirlenen koruma polislerinin ifadelerine başvurulmuş, hazırlanan dosya ise soruşturma savcısına gönderilmişti.