Bir yılda 14 bin kadın...

Bir yılda 14 bin kadın...
Rusya'da her yıl yaklaşık 14 bin kadın erkeklerin hedefi olarak hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise geçen 294 kadın cinayeti işlendi

Türkiye'de son günlerin tartışma konusu olan kadına şiddetin en çok yaşandığı ülkelerden birinin de Rusya olduğu belirtiliyor. Rusya'da her yıl yaklaşık 14 bin kadının erkekler tarafından öldürüldüğü ifade ediliyor.

Uzun yıllar Moskova muhabirliği yapan Gazeteci Cenk Başlamış'ın Medya Günlüğü sitesindeki yazısında yer verdiği bilgilere göre, Rusya'da her, Türkiye'dekinin 50 katı fazla sayıda kadın erkeklerin kurbanı oluyor.

Başlamış'a göre, Rusya kadına şiddetin, özellikle aile içi şiddetin çok sık görüldüğü ülkelerin başında geliyor. Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi, hem çalışan hem çocuk bakan hem de ev işleriyle uğraşan Rus kadını eşinden şiddet görüyor. Çoğu zaman da çocukları için, yuvasını yıkmamak uğruna başına gelenleri saklıyor ya da sadece en yakınlarıyla paylaşabiliyor.

DÖRTE ÜÇÜ SÖZLÜ TACİZE UĞRUYOR

Doçent Viktoriya Sakaviç'in 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre, Rus kadınların dörtte üçü hayatları boyunca sözlü tacize uğramış. Doğrudan şiddet görenlerin oranı ise yüzde 20. Her beş kadından biri eşinden ya da erkek arkadaşından değişen ölçüde şiddete maruz kalmış. Yüzde 4'lük kesim ise eşinin kendisini cinsel ilişkiye zorladığını söylüyor. Sakaviç'in araştırmasına göre, kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe, şiddete hedef olma oranı azalıyor. Eşinden ya da erkek arkadaşından dayak yedikten sonra polise başvuranların oranı sadece yüzde 10. Yüzde 6'lık kesim hastaneye gittiğini, yüzde 2'lik kesim ise hukuki yardım aldığını söylüyor. İlginç bir istatistik de, yardım için resmi kurumlara başvuran kadınların yüzde 78'inin sorunlarına yeterli ölçüde ilgi gösterilmediğini düşünmesi.

HER YIL 14 BİN KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR


Bir diğer araştırmaya göre ise, Rusya'da eşi, erkek arkadaşı ya da yakını tarafından her yıl 14 bin kadın öldürülüyor. Ülkede işlenen ve "ağır suç" kapsamına giren suçların yüzde 40'ı aile içinde yaşanıyor. Rusya'daki cinayetlerin önemli bir bölümünün aile içindeki sorunlardan kaynaklanıyor. Kayıtlara geçen aile kavgası yılda dört milyon civarında.

TÜRKİYE'DE 294 KADIN CİNAYETİ


Resmi verilere göre geçen yıl Türkiye'de 294 kadın cinayeti işlendi. Buna karşılık,Türkiye'nin yaklaşık iki katı nüfusa sahip olan Rusya'da işlenen kadın cinayeti sayısı yaklaşık 50 kat fazla.