Cemil Bayık İmralı heyetini geri gönderdi

Cemil Bayık İmralı heyetini geri gönderdi

HDP’li Pervin Buldan ve İdris Baluken, İmralı görüşmesinden sonra THY’ye ait uçakla İstanbul’dan Erbil’e gitti. Burada Kandil’e telefon açan heyet, Cemil Bayık’tan, “Niye geldiniz. Hiçbir isteğimizi kabul ettirememişsiniz. Geri dönün beceriksizler” cevabını aldı. Buldan ve Baluken, yine THY’ye ait uçakla aynı gün geri döndü. Yaptıkları açıklamada sis nedeniyle Erbil’e inemediklerini ileri sürdüler. Twitter’dan da, “Yolculuğumuza hava muhalefeti engel oldu” diye yazdılar. Oysa o gün Erbil’de hava açık ve az bulutlu idi..

THY: Uçak Erbil’e indi Açıklama yapan THY yetkilileri de “18 Ocak tarihindeki uçak, 20 dakikalık rötarla saat 00.45’te havalandı, 02.30’da Erbil’e iniş yaptı. Buradan yolcu alarak önce Şanlıurfa’ya, orada yakıt ikmali yapıp saat 05.00’te de İstanbul’a geri döndü” dedi.Kandil’e “sis” nedeniyle gidemediklerini öne süren İmralı heyetininin, terör örgütü tarafından , “Hiçbir isteğimizi kabul ettiremediniz. Niye geldiniz” diyerek geri çevrildiği ortaya çıktı HDP heyetinin, Kandil’e sis nedeniyle gidemedikleri yönündeki açıklamalarının doğru olmadığı belirlendi. Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile masaya oturan HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, üzerinde anlaşılan maddelerle ilgili bilgileri Kandil’e iletmek üzere THY uçağı ile yola çıktı. Erbil Havalimanı’na gece geç saatlerde inen heyet, Kandil’e telefon açtı. Buldan ve Baluken, Kandil’le görüştü. Telefon görüşmesinde, isteklerinin kabul edilmediğini öğrenen Kandil, Buldan ve Balüken’e “O zaman niye geldiniz. Geri dönün. Eğer çay içmek için gelecekseniz, gelin” dedi. Gelişme üzerine ikili, Erbil’de geldikleri aynı uçağa binerek Şanlıurfa Hava Limanı’na döndü.

“Sis” bahanesi Pervin Buldan, yaptığı resmi açıklamada ise İstanbul’dan hareket eden uçağın yoğun sis nedeniyle Erbil’e inemeyerek Şanlıurfa’ya dönüş yaptığını ve buradan da yakıt ikmali yaparak yeniden İstanbul’a geri döndüğünü duyurdu. Buldan bir gün sonra Twitter’dan, aksama ile ilgili olarak, “İmralı Adası’ndan sonra Kandil yolculuğumuza da hava muhalefeti engel oldu” mesajını yazdı. Oysa o gün Erbil’de hava açık ve az bulutlu, sıcaklık 17 dereceydi. Açıklama yapan THY yetkilileri de “18 Ocak tarihinde saat 00.25’te havalanan uçak, 20 dakikalık rötarla saat 00.45’te hareket etti. Uçak saat 02.30 sularında Erbil’e normal iniş yaptı. Buradan da daha sonra yolcu alarak önce Şanlıurfa’ya orada yakıt ikmali yaparak saat 05.00’te de İstanbul’a hareket etti” dedi. Edinilen bilgilere göre Başbakanlık’ta Yalçın Akdoğan ile yapılan görüşmenin ana gündem maddesi Cizre olayları oldu. Hükümet tarafı, bebek katili Abdullah Öcalan’ın mesajına rağmen olayların artarak sürdüğünü ve bunun sorumlusunun da Kandil olduğunu söyledi. Terör örgütünün Kandil’deki elebaşlarından Cemil Bayık’ın talimatıyla olayların tırmandırıldığına ilişkin istihbarat birimlerinin elde ettikleri bilgiler ikilinin önüne konuldu. Heyet İmralı’ya gitmek isterken Yalçın Akdoğan’ın ısrarı üzerine Kandil’e gitmek zorunda kaldı.